Schimbare majoră de paradigmă în diabetul zaharat: riscul cardiovascular, redus prin administrarea inhibitorilor SGLT2

  • Health literacy



Inhibitorii cotransportorului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT2) au dovedit protecție cardiacă și renală la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Efectele benefice au fost dovedite în cadrul a trei studii clinice mari, care și-au propus să evalueze răspunsul clinic și categoria de pacienți responsivi la această clasă de medicamente antihiperglicemiante.

În revista „The Lancet” a fost publicată o meta-analiză a trei studii clinice randomizate, dublu-orb, controlate placebo pentru a oferi o înțelegere clinică generală. Principala întrebare la care a răspuns această analiză a fost dacă atât pacienții cu boală cardiovasculară aterosclerotică, precum și cei care prezintă doar factori de risc CV, prezintă beneficii la utilizarea de inhibitori SGLT2.

abonare

Cumulate, aceste 3 mari studii clinice care au inclus pacienți cu diabet de tip 2 au evaluat răspunsul terapeutic la inhibitori SGLT2 a 20.650 de pacienți cu boală CV aterosclerotică (boală cardiacă ischemică, boală cerebrovasculară, boală arterială periferică) și 13.672 de pacienți fără boală CV, însă cu factori de risc CV multipli (vârstă avansată, dislipidemie, hipertensiune arterială, fumat).

  • Studiul EMPA-REG OUTCOME a înrolat exclusiv pacienți cu diabet zaharat de tip 2 și afectare aterosclerotică și a evaluat eficacitatea cardiovasculară și renală, precum și siguranța medicamentului empagliflozin;
  • Studiul CANVAS, care a studiat canagliflozin, și studiul clinic DECLARE-TIMI 58, care a studiat dapagliflozin, au înrolat pacienți cu diabet zaharat de tip 2, atât cu afectare CV aterosclerotică, cât și cu multipli factori de risc CV.

Principalele trei concluzii ale meta-analizei au fost următoarele:

  1. Inhibitorii SGLT2 reduc semnificativ numărul de spitalizări pentru insuficiență cardiacă (31%), decesele CV cumulate cu spitalizări pentru insuficiență cardiacă (23%), evenimentele majore cardiovasculare (11%) și boala renală (45%), atât la pacienții cu boală CV aterosclerotică, cât și la cei numai cu factori de risc;
  2. Beneficiile efectelor protectoare cardiovasculare și renale variază, însă sunt prezente la ambele categorii de pacienți cu diabet de tip 2. În mod specific, reducerea spitalizărilor pentru insuficiență cardiacă și protecția renală au fost semnificative la ambele categorii de pacienți: cei cu ateroscleroză și la cei fără boală CV, însă cu factori de risc;
  3. Inhibitorii SGLT2 au oferit o reducere semnificativă a evenimentelor cardiovasculare, însă numai la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și boală CV aterosclerotică.
Efectele inhibitorilor SGLT2 asupra numărului de spitalizări pentru insuficiență cardiacă, evenimentelor majore cardiovasculare și asupra bolii renale la pacienții cu boală CV aterosclerotică, respectiv la cei fără boală CV însă cu multipli factori de risc. Sursa foto: The Lancet

În momentul de față, utilizarea inhibitorilor SGLT2 a fost prioritizată la pacienții cu diabet de tip 2 care asociază cel puțin o altă afectare: boală CV aterosclerotică, insuficiență cardiacă sau boală renală cronică. Această meta-analiză ridică însă problema eventualei oportunități a utilizării inhibitorilor SGLT2 și la pacienții cu diabet de tip 2 fără altă boală CV asociată însă cu multipli factori de risc cardiovasculari.

Inhibitorii SGLT-2

Inhibitorii cotransportului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT2) sunt o generație nouă de medicamente anti-hiperglicemiante, care scad glicemia prin creșterea excreției urinare de glucoză.

În mod normal, rinichii filtrează glucoza din sânge, care este apoi reabsorbită înapoi în sânge. Proteinele care realizează reabsorbția glucozei se numesc proteine transportoare de sodiu-glucoză. Inhibitorii SGLT2 blochează unele dintre proteine, ceea ce permite rinichilor să scadă nivelul sanguin de glucoză și să elimine excesul de glucoză din sânge prin urină. În plus, prin eliminarea glucozei din organism, inhibitorii SGLT2 au și efect benefic de scădere în greutate.

Mecanismul de acțiune al inhibitorilor SGLT2. Sursa foto: Medscape

Această clasă de medicamente prezintă însă anumite reacții adverse precum creșterea riscului de infecții de tract urinar. Asocierea inhibitorilor SGLT2 cu alte clase de antihiperglicemiante (insulină, sulfonilureice, glinide) poate crește riscul de hipoglicemie. De asemenea, în cazuri rare, pot favoriza apariția unei complicații severe – cetoacidoza diabetică.

În momentul de față, există patru inhibitori SGLT2 cu administrare orală (canagliflozin, dapagliflozin, empagliflozin, ertugliflozin) aprobați de către FDA (Food and Drug Administration) și EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, fie ca monoterapie, fie în asociere cu alte antidiabetice.

Diabetul de tip 2 și mortalitatea cardiovasculară

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală metabolică caracterizată prin hiperglicemie cronică determinată de rezistență la acțiunea insulinei. Diabetul are efecte majore asupra inimii (insuficiență cardiacă), vaselor (ateroscleroză) și rinichilor (boală renală). Mortalitatea cardiovasculară este principala cauză de deces în diabetul de tip 2. Complicațiile cardiovasculare pot fi clasificate în macrovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală arterială periferică) și microvasculare (retinopatie, neuropatie, nefropatie).

Cod: AZ RO 3766

Citește și: