STUDIU Pacienții cu diabet zaharat care își ajustează singuri doza de insulină beneficiază de un control glicemic mai bun

  • Health literacy



Ajustarea dozei de insulină bazală de către pacient, folosind o schemă simplă de titrare a dozei, duce la un control glicemic mai bun în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat tip 2, potrivit studiului clinic TAKE CONTROL.

Informații cheie:

  • 67,5% dintre pacienții care și-au ajustat singuri doza de insulină au atins ținta glicemiei predefinite
  • 58,4% care au folosit o titrarea propusă de medic au atins ținta glicemiei predefinite
  • Proporții similare de pacienți din ambele grupuri (6,4% comparativ cu 6,3%) au prezentat cel puțin un episod de hipoglicemie severă

Studiului TAKE CONTROL și-a propus să demonstreze că titrarea (ajustarea) dozei de insulină condusă de pacient obține rezultate similare sau superioare celei conduse de medic. Analizele au fost efectuate pe o cohortă de 631 de pacienți cu diabet de tip 2, cu o vârstă medie de 63 de ani și cu o durată medie a diabetului de 12 ani. Participanții au fost împărțiți în mod egal, randomizat, în două grupuri paralele. Timp de 24 de săptămâni, cercetătorii au comparat rezultatele tratamentului cu insulină glargin 300 unități/ml (Gla-300) cu schemă de titrare gestionată de pacient versus gestionată de medic. Obiectivul principal a fost acela de a Rezultatele au fost interpretate având în vedere modificarea nivelului de HbA1c (hemoglobină glicată) între momentul inițial și săptămâna 24.

abonare
Rezultatele studiului TAKE CONTROL: Evoluția nivelului de hemoglobină glicată (HbA1c) de-a lungul celor 24 de săptămâni. Albastru = titrare gestionată de pacient, Rosu = titrare gestionată de medic.

Participanții fie au început tratamentul cu insulina bazală Toujeo sau au trecut la Toujeo de la o altă insulină bazală, menținând în același timp medicamentele antidiabetice orale administrate anterior. După 6 luni, pacienții cu diabet de tip 2 care au utilizat schema de titrare condusă de pacient au obținut o îmbunătățire a nivelului de HbA1c, comparativ cu cei care au urmat o schemă de titrare condusă de medic. 67,5% dintre membrii grupului cu titrarea condusă de pacient au atins ținta glicemiei predefinite, spre deosebire de 58,4% în grupul în care s-a folosit titrarea condusă de medic. Proporții similare de pacienți din ambele grupuri (6,4% comparativ cu 6,3%) au prezentat cel puțin un episod de hipoglicemie severă și/sau confirmată (<54 mg/dl). Rezultatele complete vor fi prezentate în 2018.

„Rezultatele studiului TAKE CONTROL demonstrează faptul că pacienții pot aduce o contribuție importantă în ceea ce privește atingerea valorii țintă eficiente a glicemiei lor atunci când sunt bine instruiți și folosesc o insulină bazală precum Toujeo”, a declarat Riccardo Perfetti, Vicepreședinte Departament Medical, Diabet și Cardiovascular, Sanofi.

Toujeo este un tratament pe bază de insulină glargin de lungă durată, produs de compania Sanofi. Medicamentul se administrează în doze de 300 unități/ml. În cadrul studiului observațional DELIVER 2, s-a observat o reducere cu 48% a evenimentelor hipoglicemice grave în rândul pacienților care au fost tratați cu Toujeo, în comparație cu alte insuline bazale.

Mai multe articole despre diabet:

Monitorizarea continuă a glicemiei poate face diferența între viață și moarte în cazul pacienților cu diabet zaharat

Tableta de insulină orală OI338GT, control glicemic la fel de bun ca insulina injectabilă glargin la pacienți cu diabet zaharat de tip 2

Înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali în băuturile răcoritoare nu scade riscul de diabet zaharat de tip 2

Atingerea greutății normale înainte de vârsta de 18 ani reduce riscul apariției diabetului tip 2 la bărbați