Noi date infirmă mitul conform căruia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei

  • Health literacy



Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei? Cu siguranță că orice masă a zilei este importantă în felul său, dar în jurul micului dejun s-a creat un mit de durată. Și totuși, dacă ingerăm mai devreme ziua caloriile, vor fi ele absorbite diferit? Sunt întrebări la care o meta-analiză publicată în The BMJ (British Medical Journal) răspunde diferit.

„Întrebarea cheie pe care am pus-o a fost: este important (micul dejun) pentru pierderea în greutate sau prevenirea obezității? Oamenii nu ar trebui încurajați să mănânce micul dejun dacă nu doresc. Acesta este mesajul cheie. În comunitatea noastră există o astfel de convingere că micul dejun este important. Oamenii sunt sfătuiți aproape invariabil, dacă solicită sfaturi dietetice, să înceapă ziua cu micul dejun”, spune co-autorul studiului, Prof. Flavia Cicuttini, epidemiolog la Universitatea Monash, Australia.

În urma analizei s-a descoperit că persoanele care au mâncat micul dejun au luat în greutate, în medie, cu 0,44 kg mai mult decât persoanele care nu au făcut-o. Același raport de calorii a fost observat – persoanele care au mâncat micul dejun au avut un aport caloric mai mare, cu 260 de calorii mai mare,  decât persoanele care nu au mâncat micul dejun.

abonare
Infografic The BMJ cu studiul Prospero - Breakfast and weight loss
Conform Prof. Cicuttini, micul dejun nu este cea mai importantă masă a zilei

„Avem o epidemie de obezitate în majoritatea țărilor dezvoltate. De asemenea, avem o mulțime de mituri în jurul a ceea ce ar trebui și nu ar trebui să mâncăm, iar marele este că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Există oameni cărora le este foame dimineața, însă există oameni cărora nu. Oamenii sunt diferiți. Dacă nu vă este foame, nu este nevoie să mâncați. Pentru cei care mănâncă micul dejun – dacă ai acel croissant, caloriile nu vor fi metabolizate mai bine – toate contează la caloriile zilei” – Prof. Cicuttini

PubMed, Ovid Medline și CINAHL sunt platformele pe care au fost căutate studii controlate randomizat, publicate între ianuarie 1990 și ianuarie 2018, care investigau efectul micului dejun asupra greutății sau a aportului de energie. ClinicalTrials.gov și portalul internațional de căutare a Registrului de studii clinice a Organizației Mondiale a Sănătății au fost, de asemenea, luate în considerare pentru a identifica orice studii înregistrate, încă nepublicate sau în desfășurare.

Din cele 13 studii incluse, șapte au examinat efectul consumului de mic dejun asupra modificării greutății, iar 10 au examinat efectul asupra aportului de energie. Toate studiile au fost selectate din țări cu nivel mare de trai.

Meta-analiza sugerează că mâncatul micului dejun poate să nu fie o strategie bună pentru pierderea în greutate, indiferent de obiceiul persoanei de a lua micul dejun. Este necesară prudență atunci când se recomandă micul dejun pentru pierderea în greutate la adulți, deoarece ar putea avea efectul invers. Sunt necesare alte studii randomizate controlate, de înaltă calitate, pentru a examina rolul mâncatului la micul dejun în abordarea gestionării greutății.

Autorii notează că studiile anterioare au concluzionat că mâncatul micului dejun este bun pentru menținerea unei greutăți corespunzătoare, dar aceste studii au fost observaționale (mai degrabă decât randomizate), astfel încât este probabil ca stilul de viață sănătos al participanților și alegerile alimentare să contribuie la greutatea corespunzătoare a acestora mai mult decât consumul micului dejun. De asemenea, anterior se credea că micul dejun ajută la pierderea în greutate prin arderea caloriilor mai devreme în timpul zilei, prevenind supraalimentarea mai târziu. Noua meta-analiză nu susține acest lucru.

Prof. Flavia Cicuttini a abordat și problema a ceea ce mâncăm în articolul său de pe pagina Monash University: „Consumul alimentelor sănătoase este bun, dar consumul a prea multe alimente sănătoase este încă o problemă în ceea ce privește obezitatea”.

Concluzionând, rezultatele meta-analizei nu sunt o dovadă clară că nu există beneficii în ceea ce privește mâncatul micului dejun, ci notează doar că nu au fost observate în controlul greutății corporale, trăgând astfel un semnal de alarmă cu privire la afirmația „micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”. Există studii care au evaluat beneficiile acestuia în alte domenii, cum ar fi sănătatea cardiovasculară, și au avut rezultate pozitive.

Citește și: