STUDIU. Diabetul de tip 1 poate fi împărțit în două afecțiuni distincte în funcție de vârsta la momentul diagnosticului și tipul de răspuns imun

  • Diabet
  • Medicina personalizată



O paradigmă a îngrijirilor medicale moderne care evoluează rapid este cea a răspunsului proactiv și individualizat la nevoile pacientului, prin combinarea diagnosticului de precizie cu terapia personalizată. Pentru aceasta este nevoie de cercetări continue asupra bolilor, cu o mai bună înțelegere a biomarkerilor, fenotipurilor, endotipurilor și genotipurilor.

Un nou studiu publicat în Diabetologia a descris la copiii cu diabet zaharat de tip 1 (DZ1), pe baza vârstei de la diagnostic, două endotipuri histologice, denumite de autori T1DE1 și T1DE2 (type 1 diabetes endotype 1/2). Această diferențiere ar putea sta la baza dezvoltării unor imunoterapii pentru a opri progresia bolii.

abonare

„Suntem foarte încântați că am găsit dovezi pentru a împărți DZ1 în două afecțiuni diferite: T1DE1 și T1DE2. Această descoperire ar putea să ne ajute enorm în înțelegerea cauzei bolii și în găsirea de metode de a preveni dezvoltarea DZ1 în generațiile următoare de copii”- coordonatorul studiului, Dr. Noel G. Morgan, Universitatea Exeter.

Endotipurile reprezintă subtipuri ale unei boli, definite prin mecanisme distincte funcționale sau biologie. În cazul celor două endotipuri identificate în studiu, diferența este dată de intensitatea atacului imun. Acesta este mult mai agresiv și duce la reacții inflamatorii insulare mult mai pronunțate în T1DE1, tipul întâlnit la cei cu debut precoce al bolii. Copii diagnosticați cu DZ1 înainte de vârsta de 7 ani aparțin T1DE1, iar cei diagnosticați după 13 ani aparțin T1DE2. Cei cu vârsta între 5 și 13 pot aparție fie T1DE1, fie T1E2. Nu există un spectru între cele două endotipuri.

Studiul a analizat imunohistochimic distribuția insulinei și proinsulinei în insulele pancreatice din probe colectate de la 19 tineri care au decedat la mai puțin de 2 ani de la diagnosticul de DZ1 și de la 13 tineri su o supraviețuire de cel puțin 5 ani de la diagnostic. Aceste rezultate au fost comparate cu măsurători ale peptidului C și ale proinsulinei de la 171 de persoane care au trăit cel puțin 5 ani de la diagnosticul de DZ1.

Rezultate imunohistochimice pancreas, endotipuri diabet zaharat tip 1
Rezultatele analizei de imunohistochimie: a- segregare insulină și proinsulină, b- insule cu procesare aberantă a insulinei. Verde-insulină, roșu-proinsulină, galben-co-localizare antigene. Sursă: Diabetologia.

Procesarea insulinei este mult mai aberantă la copii cu T1DE1, cei la care a fost demonstrată în studii anterioare o scădere mai mare a proporției de insule pancreatice care conțin insulină. Raportul proinsulină/peptid C seric a fost crescut în grupul cu diagnostic înainte de vârsta de 7 ani, față de cel cu diagnostic după 13 ani.

„Rezultatele noastre sugerează că raportul proinsulină/peptid C, împreună cu vârsta la diagnostic, ar putea reprezenta un biomarker convenabil pentru diferențierea endotipurilor definite în studiu”- autorul principal, Dr. Pia Leete, Universitatea de Medicină Exeter.

Studiile viitoare ar putea duce la „noi tratamente dacă putem găsi metode de reactivare ale celulelor în stare latentă producătoare de insulină din grupul mai în vârstă. Acestea ar putea fi un pas semnificativ spre vindecarea pacienților”- Dr. Morgan.

Diabetul zaharat, mai mult decât o singură boală

Diabetul zaharat afectează mai mult de 400 de milioane de persoane la nivel global, fiind o problemă majoră de sănătate publică. Diabetul nu este o singură boală, ci reprezintă un grup de afecțiuni metabolice, având hiperglicemia drept trăsătură comună.

Diabetul se definește prin hiperglicemie cronică, care poate conduce către complicații severe. Cele mai cunoscute forme sunt diabetul de tip 2, asociat frecvent cu obezitatea, și de tip 1, în care există auto-anticorpi care distrug celulele beta pancreatice producătoare de insulină. În acest tip de diabet pacienții trebuie adesea să își administreze insulină de mai multe ori pe zi.

Mai multe informații despre schimbările de paradigmă în diabetul zaharat în următorul podcast marca Raportul de gardă:

Citește și:

Sursă imagine feature: Freepik.