STUDIU. Antrenamentele fizice din a doua parte a zilei se asociază cu ameliorarea rezistenţei la insulină

  • Prevenție



Activitatea fizică moderată spre intensă, efectuată în cursul după-amiezii sau serii, poate să îmbunătăţească controlul glicemiei, în comparaţie cu sportul desfăşurat în alte momente ale zilei, conform unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Diabetologia.

Acesta este unul dintre primele studii desfăşurate care nu s-a focusat pe persoanele cu diabet zaharat, în care a fost evidenţiată relaţia dintre temporizarea activităţii fizice şi rezistenţa la insulină.

abonare

Principalele rezultate au fost:

  • Rezistența la insulină a scăzut cu 18% la persoanele active după-amiaza și cu 25% la cele active seara
  • O oră adițională de efort fizic moderat spre intens s-a asociat cu o scădere cu 5% a rezistenței la insulină
  • O oră adițională de efort fizic în reprize de 5 minute s-a asociat cu o scădere de 9% a rezistenței la insulină
  • Efectuarea de exerciții dimineața nu s-a asociat cu modificări ale rezistenței la insulină

„Cred că este important să realizăm că abia începem să înțelegem impactul potențial al programului de activitate fizică. În această etapă, cred că este cel mai important să fim activi fizic în general. Așadar, dacă dimineața este singurul moment al zilei în care poţi merge la o plimbare sau la alergat, cu siguranță ar trebui să faci asta.” a afirmat autorul principal al studiului, Jeroen van der Velde, Departamentul de epidemiologie clinică al Centrului Medical al Universității Leiden din Olanda.

Asocierile dintre momentului zilei în care are loc efortul fizic şi rezistenţa la insulină ar putea fi explicate prin ritmul circadian al organismului uman. Sistemul muscular și cel oxidativ au activitatea cea mai ridicată după-amiaza târzie, ceea ce ar putea să determine un răspuns metabolic mai puternic față de activitatea fizică din cursul dimineții. Numeroși alți factori care țin de stilul de viață ar putea să influențeze aceste procese, precum somnul și alimentația.

STUDIU. Antrenamentele fizice din a doua parte a zilei se asociază cu ameliorarea rezistenţei la insulină
Sursa foto: Pixabay

Au fost incluşi în analiză 775 de participanţi din studiul observaţional NEO (Netherlands Epidemiology of Obesity), cu vârste între 45 şi 65 de ani. În funcţie de momentele zilei în care au obişnuit să îşi desfăşoare antrenamentele fizice, aceştia au fost clasificaţi în activi dimineaţa (06:00-12:00), după-amiaza (12:00-18:00), seara (18:00-00:00) sau cu activitate fizică repartizată egal în timpul zilei. Cu ajutorul mai multor tipuri de senzori, s-au evaluat timpul de sedentarism, pauzele în timpul de sedentarism şi intensitatea efortului fizic practicat. Activitatea a fost monitorizată timp de 4 zile.

Timpul de sedentarism, activitatea fizică moderată spre intensă şi momentul zilei în care a avut loc nu s-au asociat cu cantitatea de lipide din ficat. Numărul de pauze de activitate din cursul timpului de sedentarism s-a asociat, însă, cu un conținut al lipidelor hepatice cu 22% mai ridicat. Această asociere ar putea fi explicată de faptul că persoanele care au avut un timp mai crescut de sedentarism ar putea fi şi cele care au efectuat mai multe pauze. Nu au fost depistate asocieri semnificative ale conținutului de lipide hepatice și rezistenței la insulină dacă efortul fizic desfășurat de participanți a fost ușor.

Impactul momentelor din zi în care se desfăşoară activitătea fizice asupra sănătăţii umane trebuie aprofundat în continuare. Practicarea sportului după-amiaza și seara s-a asociat cu o îmbunătățire a metabolismului glucidic în cadrul acestui studiu, însă pot fi și alți factori implicați care necesită investigare. De asemenea, încă nu a fost evaluat ce grupuri de persoane ar beneficia mai mult de practicarea efortului fizic în anumite momente ale zilei. Aceste aspecte sunt în curs de evaluare de către un consorțiu care cuprinde mai multe institute de cercetare din Olanda și Canada.

Citeşte şi: