STUDIU. Persoanele în vârstă care utilizează și greutăți în timpul exercițiilor fizice au un risc mai scăzut de deces

  • Health literacyAntrenamentele cu greutăţi, adăugate la exercițiile fizice aerobice, scad suplimentar riscul de deces la vârstnici, conform unui studiu publicat în British Journal of Sports Medicine. Aceste rezultate sugerează că și antrenamentele care cresc forța musculară ar trebui să facă parte din rutina vârstnicilor, împreună cu urmarea recomandărilor cu privire la activitatea fizica aerobică săptămânală. Studiul a fost desfășurat în cadrul National Cancer Institute și University of Iowa.

Exercițiile aerobice regulate cresc frecvența cardiacă și respiratorie, ceea ce se asociază cu o stare de sănătate mai bună și cu o supraviețuire îndelungată. Efectele asupra riscului de deces ale exercițiilor care cresc forța musculară sunt mai puțin cunoscute.

abonare

Au fost incluse în studiu 100 000 de persoane cu vârste între 55 și 75 de ani. Acestea au raportat ce exerciții fizice practică de rutină, precum şi durata şi frecvenţa activităţii fizice. Participanții la studiu care au atins pragul de 150 de minute recomandate, de exerciții moderate, pe săptămână, au supraviețuit mai mult decât cei care au avut un nivel mai scăzut de activitate fizică, iar beneficiile au fost mai importante la cei care au combinat efortul aerobic cu cel de forţă musculară. Aceștia au avut un risc cu 47% mai scăzut de deces de orice cauză, cu excepția cancerului, în următorii ani, față de persoanele care nu sunt active fizic. Exercițiile fizice cu greutăți au scăzut riscul de deces cu până la 9-22%, în timp ce exercițiile aerobice cu 24-34%. Femeile au beneficiat mai mult în urma antrenamentelor de forţă, în comparaţie cu participanţii de sex masculin.

Antrenamentele cu greutăţi, adăugate la exercițiile fizice aerobice, scad suplimentar riscul de deces la vârstnici.
Sursa foto: Unsplash

Acest studiu s-a focusat pe antrenamentele cu greutăţi, însă și alte exerciții care antrenează musculatura, precum flotările, genoflexiunile, pilates, exercițiile cu benzi de rezistență etc., ar putea avea aceleași efecte. Beneficiile asupra supraviețuirii ar putea fi obținute nu doar prin antrenamente la sala de fitness, ci și activitățile zilnice, precum transportul cumpărăturilor, munca fizică în grădină, care ar putea fi, de asemenea, eficiente.

Fiind un studiu observațional, pentru a demonstra relația de cauzalitate dintre exercițiile fizice cu greutăți și creșterea supraviețuirii sunt necesare investigații suplimentare. O altă limitare a studiului este reprezentată de faptul că analiza a fost bazată pe raportări subiective ale participanților cu privire la nivelul de activitate fizică.

Citește și: