Raport OMS Europa: Pandemia COVID-19, direct legată de creșterea ratelor de obezitate la copii. Nevoie de măsuri urgente

  • Health literacy



Un raport recent emis de OMS Europa pe 1 mai 2024 arată o legătură directă între pandemia COVID-19 și creșterea ratelor de obezitate printre copiii de vârstă școlară, în special cei cu vârste între 7 și 9 ani. Studiul, realizat în 17 state membre din Regiunea Europeană a OMS, a implicat peste 50.000 de copii și s-a desfășurat între anii 2021 și 2023.

1 din 3 copii din Regiunea Europeană a OMS (Organizația Mondială a Sănătății) este supraponderal sau obez, pe fondul unui consum scăzut de fructe și legume, al unui consum ridicat de zahăr și alimente ultraprocesate, dar și din cauza lipsei de mișcare și activitate fizică.

abonare

Rezultatele evidențiază schimbări semnificative în obiceiurile cotidiene care au contribuit la această tendință:

  • Principalele constatări indică o creștere marcantă a comportamentelor sedentare, cu 36% dintre copii petrecând mai mult timp în fața ecranelor, cum ar fi televizorul și jocurile online în timpul săptămânii, și 34% în weekenduri.
  • În schimb, activitățile fizice în aer liber au scăzut, cu o reducere de 28% în timpul săptămânii și 23% în weekenduri.

Deși au existat unele schimbări pozitive, cum ar fi creșterea meselor în familie și gătitul acasă, care au înregistrat o creștere de până la 30%, acestea au fost umbrite de o scădere generală a fericirii și bunăstării copiilor, cu 42% simțindu-se mai puțin mulțumiți și 1 din 5 experimentând frecvent tristețe.

baiat cu laptop
Image by Freepik

Mai mult, 1 din 4 copii a declarat că se simte singur mai des.

Dr. Kremlin Wickramasinghe, consilier regional al OMS/Europa pentru Nutriție, Activitate Fizică și Obezitate, a subliniat natura nuanțată a acestor schimbări. Deși creșterea unității familiale și mesele gătite acasă sunt schimbări pozitive, creșterea obiceiurilor alimentare nesănătoase și scăderea activității fizice sunt alarmante.

Impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mentale a copiilor subliniază necesitatea unor intervenții strategice, integrate. Dr. Ana Rito, șefa Centrului OMS pentru Nutriție și Obezitate Infantilă consideră că descoperirile oferă o perspectivă crucială asupra efectelor pe termen lung ale pandemiei asupra sănătății copiilor, în special în ceea ce privește obezitatea. Raportul ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru acțiuni imediate de îmbunătățire a nutriției și activității fizice în rândul copiilor.

Ca răspuns la aceste constatări, OMS Europa pledează pentru reglementări mai puternice pentru combaterea obezității infantile. Strategiile recomandate includ restricții de marketing și taxe pe produsele alimentare nesănătoase, etichetare nutrițională clară și programe școlare îmbunătățite care promovează o alimentație mai sănătoasă și activitate fizică crescută.

copil care sufera de obezitate
Image by Freepik

Acest raport nu doar că scoate în evidență schimbările comportamentale legate de pandemie care au afectat negativ sănătatea copiilor, dar servește și ca un instrument pentru factorii de decizie. Datele colectate oferă informații valoroase care pot ajuta la rafinarea politicilor actuale și la modelarea strategiilor viitoare pentru a asigura rezultate mai bune ale sănătății pentru copii, chiar și în fața unor potențiale crize de sănătate viitoare sau întreruperi, cum ar fi închiderile școlilor.

Citește și: