STUDIU. 98% dintre copiii cu vârste între 1 și 4 ani și 60% dintre sugari consumă zilnic alimente care conțin zahăr adăugat

  • Health literacy



Obținerea unui aport adecvat de nutrienți esențiali, menținerea greutății corespunzătoare și combaterea bolilor cronice trebuie să implice și reducerea consumului de zahăr. Având în vedere acest lucru, Organizația Mondială a Sănătății, un raport din 2015 al Comitetului de Reglementare a Ghidurilor privind Dieta Alimentară și Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă limitarea consumului de zahar la <10% din consumul total de energie pentru copiii în vârstă de cel puțin 2 ani. Nu există îndrumări la nivelul SUA privind zahărul adăugat pentru sugari și copii mici.

Un nou studiu care a analizat date privind obiceiurile alimentare, provenite de la populația Statelor Unite ale Americii, a constatat că 98% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani și aproximativ 60% dintre sugari (cu vârsta până într-un an) consumă zahăr adăugat în dieta lor zilnică. Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă părinților ca pentru copiii cu vârsta de sub doi ani să nu fie inclus în dietă niciun îndulcitor care nu apare în mod natural în alimente.

abonare

„Consumul de zahăr adăugat în rândul copiilor a fost asociat cu urmări negative pentru sănătate, cum ar fi cariile dentare, astmul, obezitatea, tensiunea arterială crescută și alterarea profilurilor lipidice. Scopul acestui studiu a fost să se concentreze pe un aspect al dietei – adăugarea de zahăr și consumul în rândul sugarilor și copiilor din SUA – care ar putea constitui informații pentru ghidurile dietetice”, a declarat investigatorul principal Kirsten Herrick, director de program la Divizia de Control al Cancerului și Studii Populaționale, Institutul Național de Sănătate.

Grafic consum zaharuri
Sursa foto: BBC News

Bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 luni au luat contact cu zahărul adăugat prin consumul de iaurt aromat, gustări pentru copii și produse de panificație dulci. Studiul nu a luat în considerare zaharurile din laptele matern sau din formulele de lapte praf destinate sugarilor. În cazul copiilor mici cu vârsta cuprinsă între 12 și 23 de luni, băuturile cu fructe, bomboanele și produsele de patiserie dulci au fost sursa principală de zahăr adăugat. În medie, sugarii consumă o linguriță de zahăr adăugat pe zi, în timp ce copiii mici consumă aproximativ 6 lingurițe pe zi.

Datele analizate au fost extrase dintr-un studiu reprezentativ la nivel național, Studiul Național de Sănătate și Nutriție. Studiul a analizat consumul între anii 2011 și 2016.

Există însă și câteva vești bune: consumul global de zahăr a scăzut în perioada de 5 ani dintre 2011 și 2016 în rândul sugarilor și al copiilor mici. Cu toate acestea, nutriționiștii avertizează că zahărul adăugat la aceste vârste reprezintă o problemă din cauza impactului asupra gusturilor viitoare și a preferințelor alimentare.

„Cercetările au arătat că obiceiurile alimentare stabilite când copilul este în creștere modelează viitoarele obiceiuri alimentare”, a spus Dr. Herrick, bazându-se pe un studiu care a analizat copiii în vârstă de 6 ani, în urma căruia s-a observat că aceia dintre ei cărora le fuseseră incluse în dieta alimentară, băuturi îndulcite înainte de a împlini vârsta de un an, aveau o probabilitate mai mult decât dublă de a consuma băuturi dulci o dată pe zi, comparativ cu acei copii care nu primiseră băuturi îndulcite înainte de un an.

Citește și: