„Tiroida la control”: Bolile tiroidiene, foarte frecvente în România

  • Health literacy



Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) lansează campania națională „Tiroida la control”, menită să crească nivelul de conștientizare cu privire la importanța diagnosticării precoce a afecțiunilor tiroidiene.

Campania „Tiroida la control” își propune:

abonare
  • creșterea ratei de testare și diagnosticare a bolilor tiroidiene în rândul medicilor de familie
  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la bolile tiroidiene în rândul pacienților

Statistici recente, citate de dr. Diana-Loreta Păun, medic primar endocrinolog și Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, arată că incidența bolilor tiroidiene este în creștere în România. În anul 2016 s-au înregistrat 83.413 noi cazuri de boli tiroidiene, de peste două ori mai multe decât în 2010.

Datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică arată creșterea incidenței acestor afecțiuni în intervalul 2010-2016:

  • cu 71% mai multe cazuri de tiroidită cronică autoimună
  • cu 22% mai multe cazuri de tumori maligne tiroidiene
  • cu 58% mai multe cazuri de hipotiroidie
  • cu 38% mai multe cazuri de hipertiroidie
  • cu 30% mai multe cazuri de gușă simplă sau nodulară

Dr. Diana-Loreta Păun atrage atenția că numărul mare de noi cazuri de boli tiroidiene descoperite se datorează parțial îmbunătățirii tehnicilor de diagnostic precoce și creșterii gradului de conștientizare a publicului cu privire la aceste afecțiuni.

În clipul următor, dr. Diana-Loreta Păun vorbește despre campania „Tiroida la control” și despre cauzele incidenței mari a bolilor tiroidiene în România:

Potrivit datelor APAA, hipotiroidia este cea mai subdiagnosticată boală cu care se confruntă femeile din România.

„Investigațiile endocrinologice sunt deja incluse pe lista de compensate, însă numărul mic de femei care beneficiază de acestea este încă sub așteptări. Administrația Prezidențială speră ca până la sfârșitul anului pacientele care suferă de hipotiroidie să fie sub tratament de specialitate” – dr. Diana-Loreta Păun

Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt:

  • oboseala cronică
  • dezechilibrele digestive (creșteri să scăderi inexplicabile în greutate)
  • episoadele recurente de tristețe și melancolie

Din cauza faptului că efectele acestei afecțiuni se confundă cu cele a unui stil de viață haotic, hipotiroidismul rămâne de multe ori nediagnosticat.

„De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. Românii trebuie să accepte că normal este să se simtă bine. Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale” – prof. dr. Corin Badiu, președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie

Următorul infografic prezintă simptomele generale hipotiroidismului:

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a întocmit un chestionar pentru a vă ajuta să vă dați seama dacă suferiți de o boală tiroidiană, răspunzând la câteva întrebări simple. Dacă răspundeți „Da” la cel puțin 5 afirmații, adresași-vă medicului dumneavoastră pentru un control endocrin:

Persoanele care suspectează că suferă de boli tiroidiene pot beneficia de analize TSH și Free T4, la recomandarea medicului de familie.

Articole recomandate:

Numărul românilor cu afecțiuni tiroidiene s-a triplat în ultimii 6 ani

Ce tipuri de cancer putem preveni prin dieta echilibrată, activitate fizică și menținerea greutății corporale normale

Utilizarea testelor genetice în prevenția cancerului. Care sunt neoplasmele pentru care se aplică?