Atezolizumab, prima imunoterapie aprobată de FDA pentru tratamentul cancerului de sân triplu negativ

  • Altfel despre Cancer
  • Imuno-oncologiaFDA (Food and Drug Administration) a aprobat prin procedură accelerată combinația de atezolizumab (Tecentriq, Genentech/Roche) și chimioterapia nab-paclitaxel (Abraxane, Celgene) ca tratament de primă linie pentru cancerul de sân, nerezecabil, local avansat sau metastazat, PD-L1 (programmed death-ligand 1) pozitiv, triplu negativ.

Aprobarea are la bază rezultatele de supraviețuire fără progresie a bolii, aceasta putând fi condiționată de datele experimentale de confirmare. Rezultatele asupra siguranței și eficacității provin din studiul multicentric IMpassion130, prezentat în cadrul  Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică 2018 (ESMO) și publicat concomintent în New England Journal of Medicine. Citește mai multe despre prezentarea studiului în cadrul ESMO2018.

abonare

IMpassion130

Studiul IMpassion este un studiu de faza III, dublu orb, controlat cu placebo. 902 paciente au primit fie combinația de imunoterapic și chimioterapic, fie doar chimioterapic. După o urmărire medie de 12,9 luni au fost observate următoarele rezultate:

  • Supraviețuirea medie fără progresia bolii (PFS) a fost de 7,2 luni în grupul cu atezolizumab, față de 5,5 luni în grupul placebo;
  • Supraviețuirea totală medie a fost de 21,3 luni la pacienții care au primit atezolizumab, față de 17,6 luni în grupul placebo.

Astfel, atezolizumab a redus semnificativ riscul de progresie a bolii sau de deces (risc relativ 0,8, interval de siguranță de 0,69-0,92, p=0,0025) și a crescut supraviețuirea medie, dar fără a atinge semnificație statistică (risc relativ 0,84, interval de siguranță de 0,69-1,02, p=0,0840).

Subgrupul PD-L1 pozitiv

În cadrul studiului a fost realizată și o analiză a subgrupului de paciente PD-L1 pozitivi, definită ca expresie ≥ 1% în celule imune infiltrative tumorale. Participantele au fost împărțite în grupul de intervenție cu atezolizumab (185) și cel placebo (184).

Atezolizumab a redus semnificativ riscul de progresie a bolii sau de deces (PFS 7,5 luni vs. 5 luni) și a crescut semnificativ supraviețuirea medie (25 luni versus 15,5 luni). În subgrupul PD-L1 pozitiv:

„Se observă o diferență în supraviețuire de aproape 10 luni, ceea ce cred că este un rezultat încurajator care ne permite să vedem acest tratament ca noul standard”- prof. Peter Schmid, autor principal și director al Centrului de tratament al cancerului mamar St. Bartholomew’s din Londra, Marea Britanie.

Totuși, Kathy Miller, Centrul Oncologic IU Simon, Universitatea Indiana, Indianapolis, este are rezerve asupra acestei concluzii, pentru că datele despre supraviețuirea globală nu sunt finale:

„Autorii studiului IMpassion130 concluzionează că atezolizumab și nab-paclitaxel este noul standard de îngrijire la pacientele PD-L1 pozitiv. În acest moment, trebuie să nu fiu de acord. Datele prezentate până în prezent arată o creștere modestă a perioadei de supraviețuire fără progresie a bolii. Nu știm încă dacă există o creștere a supraviețuirii globale.”

Atezolizumab

Atezolizumab este o imunoterapie, un tratament care activează sistemul imun pentru a lupta împotriva tumorii. Acesta inhibă PD-L1, o proteină de pe suprafața celulelor tumorale, care în mod normal inhibă atacul imun. Astfel, cu cât tumora prezintă mai mult PD-L1, cu atât atezolizumab este mai eficient.

Cancerul mamar triplu-negativ

Cancerul mamar triplu negativ este cea mai agresivă formă a acestei tumori. Afectează în principal femeile mai tinere. Denumirea de triplu negativ semnifică lipsa a trei receptori de pe suprafața celulei tumorale împotriva cărora există tratamente țintite: receptorii pentru estrogen, progesteron (împotriva cărora acționează hormonoterapia) și receptori pentru HER2 (cărora le corespund anticorpi monoclonali, precum trastuzumab). Astfel, cancerul mamar triplu-negativ nu beneficiază de aceste linii terapeutice eficiente în general, iar prognosticul și speranța de viață a pacientelor diagnosticate sunt rezervate. În cazul bolii metastatice, speranța de viață este de 12-15 luni.

Urmărește și dezbaterea RaportuldeGardă asupra celor mai importante știri de la ESMO18:

Citește și: