Prima imunoterapie eficientă pentru cancerul la sân triplu-negativ avansat: atezolizumab, rezultate promițătoare în combinația cu nab-paclitaxel la pacientele PD-L1 pozitive

  • Imuno-oncologia



Anticorpul monoclonal atezolizumab (cu denumirea comercială Tecentriq) + chimioterapia nab-paclitaxel (cu denumirea comercială Abraxane), administrate ca primă linie de tratament, au redus semnificativ riscul de agravare a bolii sau deces la pacientele cu cancer de sân triplu negativ (TNBC), local avansat, metastatic sau inoperabil, PD-L1 pozitiv. Rezultatele reprezintă unul dintre obiectivele primare (supraviețuirea fără progresie a bolii) ale studiului de fază III, dublu-orb, randomizat, IMpassion 130.

„IMpassion 130 este primul studiu de fază III pozitiv pentru o imunoterapie folosită pentru cancerul la sân triplu negativ, o boală agresivă cu opțiuni limitate de tratament. Încurajați fiind de aceste rezultate, plănuim să transmitem rezultatele tuturor autorităților din domeniu, cu scopul ca această combinație să fie disponibilă cât mai curând persoanelor cu TNBC”, a declarat Dr. Sandra Horning, președintele departamentului de Dezvoltare Globală a Produselor, Roche, în comunicatul de presă emis de către companie.

Datele pe larg vor fi prezentate în cadrul unei întâlniri medicale și vor fi transmise autorităților din domeniul sănătății, la nivel global, incluzând FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite ale Americii și EMA (European Medicines Agency) a Uniunii Europene.

abonare

În prezent, compania farmaceutică Roche are în desfășurate șapte studii de fază III, care analizează beneficiile aceastei combinații în TNBC.

Studiul IMpassion 130 a înrolat un număr de 902 pacienți și a evaluat eficacitatea, siguranța și farmacocinetica combinației terapeutice cu atezolizumab + nab-paclitaxel, comparând-o cu administrarea numai a chimioterapiei nab-paclitaxel. Participanții nu primiseră anterior nicio terapie sistemică pentru cancerul de sân în formă metastatică. Supraviețuirea fără progresie a bolii și supraviețuirea generală au fost atinse pentru toți participanții, inclusiv pentru cei care aveau expresia PD-L1.

Cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer în populația feminină, cu mai mult de 1,67 de milioane de cazuri diagnosticate anual, la nivel global. TNBC reprezintă 15% din acest număr și este comun în rândul femeilor cu vârste de sub 50 de ani. TNBC este definit prin lipsa expresiilor și/sau amplificarea lor pentru receptorii de estrogen, progesteron sau HER2. De aceea, pacientele cu acest tip de cancer experimentează o progresie rapidă a bolii și supraviețuire de mai scurtă durată decât în cazul altor tipuri de cancer de sân.

Mai multe despre atezolizumab și indicațiile sale, în următoarele articole: