#ASCO18. Atezolizumab crește supraviețuirea generală în cancerul pulmonar non-microcelular, în prima linie de tratament alături de chimioterapie

  • Imuno-oncologia



Cancerul pulmonar determină peste 4000 de decese în fiecare zi, în întreaga lume. Și este principala cauză de mortalitate prin cancer. Simpla chimioterapie nu mai este un standard în managementul bolii. Imunoterapiile încep să se regăsească din ce în ce mai des în schemele terapeutice, în linia I de tratament.

La Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică, de la Chicago, a fost prezentat studiul IMpower 130, care a demonstrat beneficiile adăugării inhibitorului PD-L1, atezolizumab la tratamentul standard.

abonare
Sursa foto – Roche

Combinația dintre atezolizumab și chimioterapie în prima linie de tratament al cancerului pulmonar non-microcelular (NSCLC), non-scuamos avansat crește supraviețuirea generală comparativ cu simpla administrare a chimioterapiei.

Forma non-scuamoasă a acestui neoplasm reprezintă 25-30% dintre cazurile de NSCLC. Studiul de fază 3 a evaluat eficacitatea și siguranța medicamentului la pacienții cu NSCLC non-scuamos, stadiul IV. 724 de pacienți au fost înrolați, jumătate dintre ei primind atezolizumab și chimioterapie (carboplatină + paclitaxel) și jumătate doar chimioterapie. Rezultatele au fost următoarele:

  • Combinația dintre atezolizumab și chimioterapie determină o SUPRAVIEȚUIRE GENERALĂ mai mare față simpla administrare a chimioterapiei
  • Medicamentul crește supraviețuirea FĂRĂ PROGRESIE A BOLII.

Atezolizumab este un anticorp monoclonal umanizat, anti PD-L1 (checkpoint inhibitor). PD-L1 reprezintă o proteină care are o expresie crescută la nivelul celulelor tumorale și la nivelul infiltratului inflamator tumoral. Aceasta se leagă de receptorul său de pe limfocitele T, PD-1 și inhibă proliferarea limfocitară și producerea de citokine. Blocând PD-L1, atezolizumab crește capacitatea sistemului imun de a distruge celulele canceroase.

Sursa foto – Tecentriq

FDA (Food and Drug Administration) a aprobat atezolizumab pentru pacienții cu NSCLC la care boala a progresat în timpul sau după chimioterapie. Comisia Europeană a aprobat, în luna septembrie, atezolizumab ca monoterapie în NSCLC local avansat sau metastatic, tratat anterior prin chimioterapie.

Roche, compania care produce medicamentul, conduce în prezent opt studii de fază III care evaluează utilizarea atezolizumab în monoterapie sau în diferite combinații terapeutice. Impower 130 este al treilea studiu în care s-au obținut rezultate favorabile, demonstrând o creștere a supraviețuirii în rândul bolnavilor cu NSCLC.

 „Vom împărtăși aceste rezultate cu autoritățile cu scopul de a aduce această opțiune de tratament mai aproape de oamenii care au această boală.”Dr. Sandra Horning, Chief Medical Officer Roche

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

Mai multe informații de la ASCO 2018, în următoarele articole: