#ASCO18. Testarea completă a mutațiilor din cancerul pulmonar, de la început, ar duce la economii de 2 milioane de dolari față de testarea panelului de 4 mutații

  • Medicina personalizată



Până la 45% dintre pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular (NSCLC) prezintă mutații genetice pentru care există tratamente specifice deja aprobate sau în studiu. Multiple teste genetice sunt disponibile în acest moment, unele chiar acoperite de programe naționale de asigurări de sănătate. Cu toate acestea, nu există un protocol în care să se indice importanța realizării profilului molecular complet al bolnavului de cancer pulmonar.

Un studiu prezentat la Întâlnirea Anuală a Societăți Americane de Oncologie Clinică (ASCO) 2018 a folosit un model economic pentru a compara cost-eficiența diferitelor abordări de realizare a testelor genetice pentru cancerul pulmonar avansat.

abonare

Testarea pacienților de la început, pentru TOATE mutațiile întâlnite în NSCLC prin tehnici de secvențiere de nouă generație (next-generation sequencing) e superioară oricărei metode care presupune testarea unui număr limitat de mutații, secvențială sau prin excludere. Și ar putea aduce economii de peste 2 milioane de dolari în cadrul sistemului de asigurări Medicare și peste 250 000$ în rândul asiguratorilor comerciali.

„Astăzi, multe decizii terapeutice sunt ghidate de prezența sau absența anumitor modificări genetice la nivel tumoral și mă aștept ca în viitor să se identifice mult mai multe gene. Astfel, o problemă esențială este dezvoltarea unor teste genetice cost-eficiente care pot identifica rapid un număr mare de mutații genetice care pot fi abordate prin tratamente țintite” Dr. Nathan A. Pennell, directorul Programului de Cancer Pulmonar de la  Cleveland Clinic

Pentru stabilirea tratamentului optim al cancerul pulmonar testarea genetică devine elementul cheie în ultimul timp având în vedere faptul că apar într-un ritm fără precedent noi substanțe care țintesc mutațiile implicate în carcinogeneză. NSCLC este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, reprezentând aproximativ 85% din cazurile diagnosticate. 

Mutațiile genetice asociate cu NSCLC, pentru care există tratamente aprobate includ:

  • EGFR – mutația se regăsește la 10% dintre pacienții caucazieni și la 25% dintre asiatici. Această modificare e mai frecventă la nefumători. Există 4 medicamente aprobate de FDA – erlotinib, geftinib, afatinib și osimertinib
  • ALK – 22% dintre mutațiile asociate cancerului pulmonar la nefumători. Crizotinib e medicamentul de primă linie aprobat de FDA
  • ROS1 – 1-2% din cazurile de NSCLC pentru care se utilizează tot crizotinib
  • BRAF – mutație frecvent întălnită la fumători, reprezintă 3-4 % din cazurile NSCLC . Dabrafenib și trametinib sunt terapiile aprobate în 2017 de FDA

Pentru mutațiile MET, HER2, RET și NTRK1 există molecule evaluate în studii clinice.

Medicii pot folosi multiple teste genetice în practică, însă ceea ce lipsește este un algoritm standard care să indice CÂND  și CUM ar trebui folosite aceste investigații.

Pentru studiu, pacienții cu NSCLC metastatic, recent diagnosticat, au fost testați pentru mutațiile genetice cunoscute asociate cu acest tip de cancer  și pentru expresia PD-L1. Au fost folosite date din programul guvernamental de asigurări de sănătate Medicare și de la asiguratori comerciali. S-a estimat că pentru 1 milion de membri, 2066 de teste ar fi acoperite de CMS și 156 de alți asiguratori.

S-au realizat 4 abordări diferite:

  • NGS de la început – testarea concomitentă a celor 8 mutații asociate cu NSCLC + mutația KRAS
  • testare secvențială, câte o genă pe rând
  • testarea KRAS de excludere urmată de testarea secvențială a celorlalte mutații ( dacă se indentifică o tumoră KRAS pozitivă nu se mai testează pentru celelalte mutații deoarece există o probabilitate foarte mică să se găseasc mai mult de o genă mutată la această categorie de pacienți)
  • testare combinată pentru genele asociate cu terapii aprobate, urmată de testări pentru celalalte gene, pe rând

În modelul economic folosit, investigatorii au pornit de la ideea că pacienții care nu au primit de la început testarea NGS pentru toate mutațiile genetice au trebuit să urmeze alte biopsii pentru a se preleva suficient țesut. De asemenea, au luat în considerare timpul necesar pentru returnarea rezultatelor testelor, costul testării pentru fiecare genă în parte și numărul estimativ al persoanelor cu NSCLC metastatic din SUA care ar putea fi testați.

Prin testarea comprehensivă de tipul NGS s-ar reduce necesitatea biopsiilor repetate și s-ar reduce costurile aferente testărilor pentru o singură genă, pe rând.

NGS ar economisi…

  • aproximativ 1,4 milioane de dolari, comparativ cu testarea de excludere a KRAS
  •  1,5 milioane de dolari comparativ cu testarea cate unei gene pe rând
  • 2,1 milioane de dolari comparativ cu testarea panelului standard de 4 mutații – ALK, EGFR, ROS1, BRAF.

De asemenea, s-a estimat că pentru procesarea datelor obținute prin NGS ar fi necesare 2 săptămâni, în timp ce pentru testele de excludere ar fi necesare 4,7 săptămâni iar pentru cele secvențiale 4,8 săptămâni.

Momentan, studiul se bazează pe estimări economice, însă următorul pas este analizarea sistemului de sănătate și aplicarea acestor testări de cost-eficiență în lumea reală.

„Tratamentul cancerului pulmonar reprezintă un domeniu care avansează într-un ritm rapid și trebuie să dobândim o înțelegere foarte bună a modificărilor genetice caracteristice pentru a determina terapia optimă pentru pacient la momentul diagnosticului” – Dr. Pennell

În acest context, s-ar justifica revizuirea ghidurilor astfel încât testarea concomitentă de mutații multiple pentru fiecare pacient să fie adoptată în practică. National Comprehensive Cancer Network (NCCN), o alianță care cuprinde 27 de centre specializate în oncologie din SUA, recomandă „realizarea unui profil molecular extins cu scopul de a identifica mutații driver rare pentru care există deja medicamente eficiente pe piață sau pentru a consilia pacienții cu privire la includerea într-un studiu clinic”.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

Mai multe informații de la ASCO 2018 găsiți în următoarele articole: