#ASCO18. Doar 2% dintre fumătorii americani au participat la screeningul pentru cancer pulmonar în 2016

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacy



Cancerul pulmonar este una dintre cele mai mortale forme de cancer la nivel global, iar fumatul este principala cauză de apariție a acestei afecțiuni. Cu toate acestea, un studiu prezentat la ediția din 2018 a Congresului Anual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2018) a arătat că mai puțin de 2% dintre fumătorii americani participă la programele de screening pentru cancer pulmonar.

O echipă de cercetători, condusă de dr. Danh Pham (specialist oncolog) a analizat datele a aproximativ 1.800 de centre de screening din Statele Unite ale Americii. Aceștia au concluzionat că doar 1,9% dintre cei peste 7 milioane de fumători și foști fumători americani au participat la screening pentru cancer pulmonar în 2016.

abonare

Potrivit cercetătorilor, cele 1.796 de centre de screening ar fi putut servi peste 7,5 milioane de fumători și foști fumători. Totuși, doar în jur de 140.000 (1,9%) au ales să acceseze aceste servicii. În comparație, 65% dintre femeile americane de peste 40 de ani au participat la programele de screening pentru cancer la sân.

„Rata de screening pentru cancerul pulmonar este mult mai mică decât cea pentru cancer la sân sau cancer colorectal. Nu se știe dacă gradul redus de participare la screening se datorează numărului scăzut de recomandări de la medici sau barierelor psihologice create de teama de diagnostic” – Danh Pham, principalul autor al studiului

În opinia dr. Pham, participarea scăzută la screening s-ar putea datora stigmei asociate cu cancerul pulmonar. Potrivit acestuia, fumătorii ar putea considera că dacă sunt diagnosticați cu cancer pulmonar vor fi stigmatizați pentru că au adoptat un stil de viață nesănătos.

“În cazul cancerului pulmonar, screeningul poate fi considerat rușinos. Unii fumători cred că dacă sunt diagnosticați cu cancer pulmonar, se confirmă faptul că au luat decizii proaste” – Danh Pham

Dr. Pham nu este primul care a ajuns la această concluzie. Dr. Martin Wong, de la Universitatea Chineză din Hong Kong, a efectuat o analiză care a concluzionat că unii pacienți supuși la un risc ridicat de a dezvolta cancer pulmonar preferă să nu se testeze din cauza fricii de diagnostic. Citiți întreg articolul aici.

Frica de diagnostic nu îi afectează doar pe fumători. Un studiu care a analizat factorii asociați cu screeningul pentru cancer colorectal a arătat că pacienții care credeau că suferă de cancer au avut șanse cu 72% mai scăzute de a participa la un program de screening. Gastroenterologii și sociologii care au efectuat studiul au ajuns la concluzia că participanții nu au vrut să-și confirme fricile și să suporte consecințele diagnosticului.

Serviciul American de Prevenție a Cancerului recomandă tuturor persoanelor de peste 50 de ani, care fumează în mod curent sau au fumat în trecut, să efectueze tomografii anuale ca metodă de screening pentru cancer pulmonar. Studiul condus de dr. Danh Pham este primul care a analizat participarea americanilor la programele de screening pentru cancerul pulmonar, după lansarea acestora, îm 2013.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

Articole recomandate:

#ASCO18. Testarea completă a mutațiilor din cancerul pulmonar, de la început, ar duce la economii de 2 milioane de dolari

#ASCO18: Noi scheme terapeutice cresc supraviețuirea în leucemia și limfomul cu celule T

#ASCO18. Tratamentul insomniei la supraviețuitorii cancerului – ce rol au acupunctura și terapia cognitiv-comportamentală

#ASCO18. Impactul utilizării tehnologiei mobile și a senzorilor în tratamentul cancerului de cap și gât