Teama de diagnostic îi face pe fumători să nu participe la screening-ul pentru cancerul pulmonar

  • Health literacy



Cancerul pulmonar este una dintre cele mai ușor de prevenit și, în același timp, una dintre cele mai mortale forme de cancer. Cu toate acestea, foarte puțini dintre fumători participă la programele de screening menite să depisteze boala în stadii incipiente. Dr. Martin C.S. Wong, de la Universitatea Chineză din Hong Kong, atribuie acest fenomen efectului „ostrich” – frica de diagnostic a persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta o boală.

Deși Serviciul American de Prevenție recomandă fumătorilor cu vârste între 55 și 80 de ani să efectueze tomografii anuale ca metodă de screening pentru cancer pulmonar, studii recente arată că rata de participare a americanilor la aceste programe este foarte redusă (între 3,3% și 3,9%).

abonare

După ce a analizat o serie de studii pe această temă, dr. Martin Wong a ajuns la concluzia că unii pacienți supuși la un risc ridicat de a dezvolta cancer pulmonar preferă să nu se testeze de frica rezultatelor.

Un studiu care a analizat factorii asociați cu cancerul colorectal a arătat că pacienții care credeau că suferă de cancer au avut șanse cu 72% mai scăzute de a participa la un program de screening. Gastroenterologii și sociologii care au efectuat studiul au ajuns la concluzia că participanții nu au vrut să-și confirme fricile și să suporte consecințele diagnosticului.

Același studiu pe factori asociați cu cancerul colorectal a arătat că în situațiile în care medicii de familie recomandă teste de screening pentru cancer, șansele ca pacienții să participe la aceste programe cresc de 23 de ori.

„Medicii de familie pot influența rata de participare la programele de screening. Nivelul de educare al medicilor de familie cu privire la screeningul pentru cancerul pulmonar ar trebui studiat” – Dr. Martin Wong

Pe de altă parte, un program pilot de screening pentru cancerul pulmonar, efectuat în Manchester (Marea Britanie) a mărit de patru ori rata de detecție precoce a bolii. Persoanele cu risc ridicat de cancer pulmonar au putut beneficia de screening gratuit în parcările supermarketurilor și un număr mare oameni au profitat de această ocazie. 80% dintre cazurile de cancer au fost detectate în stadiul I sau II, ceea ce a permis accesul pacienților la tratamente potențial curative. Programul a fost catalogat de dr. Ashley Woodcock, profesor în medicină respiratorie la Universitatea din Manchester ca fiind „un succes extraordinar”.

„Acum avem dovezi solide că tomografiile efectuate pe pacienți cu risc crescut de cancer pulmonar ne ajută să identificăm cazurile în stadii în care pot fi vindecate. De asemenea, am identificat multe alte afecțiuni pulmonare mai devreme decât ar fi fost altfel posibil” – dr. Phil Barber, Spitalul Universitar din Manchester de Sud.

Sursă: International Agency for Cancer Research

Potrivit datelor International Agency for Cancer Research, cancerul pulmonar este cea mai des întâlnită și mai mortală formă de cancer din România. Concluziile dr. Wong ar putea ajuta autoritățile române să plănuiască programe naționale de screening pentru cancerul pulmonar la care să participe un număr cât mai mare de persoane cu grad ridicat de risc.

Alte articole relevante:

Imuno-oncologia pentru toți: Despre folosirea imunoterapiilor pentru tratarea cancerului pulmonar în România

Pacienții cu cancer pulmonar avansat din România au acces acum și la prima imunoterapie

STUDIU. De ce nu mai răspund la tratament 40% dintre pacienții cu cancer pulmonar?