Pacienții cu cancer pulmonar avansat din România au acces acum și la prima imunoterapie

  • Acces la inovație



Pe 17 noiembrie, Centrul pentru Inovație în Medicină a organizat evenimentul „Cancerul Pulmonar – model de inovație în domeniul oncologiei”, în cadrul căruia jurnaliștii din domeniul sănătății au fost invitați la o discuție deschisă pe tema inovației medicale în cancerul pulmonar și a dreptului pacienților români de a beneficia de tratamente de ultimă generație.

Principalele subiecte discutate:

  • rolul imunoterapiei în tratarea cancerului pulmonar
  • îmbunătățirea accesului pacienților cu cancer pulmonar din România la tratamente oncologice de ultimă generație
  • rolul medicinei personalizate în managementul cancerului pulmonar

Cu ocazia aprobării nivolumab în România, ca terapie de linia a doua pentru cancerul pulmonar, dr. Marius Geantă a explicat avantajele imunoterapiei și a altor tratamente inovatoare, în comparație cu chimioterapia tradițională.

abonare

„Terapiile inovative au făcut ca de patru ori mai mulți pacienți cu cancer pulmonar să supraviețuiască la 5 ani. În România, avem nevoie de realizarea unei platforme de diagnostic de precizie în așa fel încât pacienții să poată fi bine definiți din punct de vedere molecular și să primească tratamentul potrivit, de prima dată” – dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină

În acest moment, imunoterapia cu nivolumab a fost aprobată în România ca tratament de linia a doua pentru cancer pulmonar. Cu toate acestea, linia I de tratament rămâne chimioterapia standard, deși terapia cu pembrolizumab este aprobată în UE.

Dan Cimpoeru, membru al board-ului European Cancer Patient Coalition, a vorbit despre deficiențele sistemului medical românesc în legătură cu aprobarea rapidă a medicamentelor de ultimă generație și despre efectele devastatoare pe care aceste întârzieri le pot avea asupra pacienților:

„Am întâlnit cazuri în care oamenii nu au fost uciși de cancer, ci de birocrația din România” – Dan Cimpoeru, European Cancer Patient Coalition

Alte articole relevante:

Terapiile țintite și imunoterapia, noile standarde în tratarea cancerului pulmonar avansat, potrivit Ghidului ASCO 2017

Nivolumab a fost inclus pe lista medicamentelor compensate în România

Biopsia lichidă poate identifica pacienții care răspund cel mai bine la imunoterapie