Imuno-oncologia pentru toți: Despre folosirea imunoterapiilor pentru tratarea cancerului pulmonar în România

  • Acces la inovație
  • Health literacy



Cu ocazia aprobării în premieră a nivolumab ca imunoterapie folosită pentru tratarea cancerului pulmonar în România, Bristol-Myers Squibb și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România au lansat ieri o campanie de educare și informare a pacienților români cu privire la riscurile cancerului pulmonar și accesul la tratamente oncologice inovatoare. Prima etapă a acestei campanii a fost lansarea site-ului www.imuno-oncologie.ro, prima platformă din România care explică modul în care funcționează imuno-oncologia, pe înțelesul tuturor, și aduce noutăți în ceea ce privește tratamentul.

Cancerul pulmonar este una din cele mai grave probleme de sănătate publică din țara noastră. În fiecare an, 11.000 de români sunt diagnosticați cu această boală. De asemenea, cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4, în rândul femeilor, după cancerul la sân, cancerul de col uterin și cel colorectal, potrivit ultimelor statistici Globocan (2012).  Mai mult, 75% dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune ajung la medic în stadiu inoperabil, când șansele de supraviețuire sunt mici.

abonare

Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacitățile naturale ale sistemului imunitar al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului în stare avansată prin țintirea acelorași căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoașterii și distrugerii de către acestea.

În România, imunoterapie este decontată din luna mai a acestui an pentru pacienții români care suferă de melanom, iar din noiembrie, și pentru cei cu cancer pulmonar și renal. Recent a fost publicat în Monitorul Oficial și ghidul terapeutic al medicamentului, ceea ce înseamnă că medicii pot prescrie gratuit imunoterapia pacienților eligibili.

Datele prezentate în cadrul Congresului ASCO de anul acesta, cel mai mare congres mondial dedicat oncologiei, au arătat o creștere a calității vieții și ratei de supraviețuire pentru pacienții care suferă de cancer pulmonar și renal:

Cancer pulmonar scuamos

  • 28% dintre pacienții cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenți imuno-oncologici au supraviețuit 18 luni, mai mult decât dublu decât rata de supraviețuire oferită de terapia convențională – 13% pacienți, conform studiilor clinice;

Cancer pulmonar non-scuamos

  • 39% este rata de supraviețuire înregistrată la 18 luni de pacienții care au urmat terapie imuno-oncologică versus 23% rata de supraviețuire la 18 luni, în cazul pacienților care au făcut chimioterapie;

Cancer renal avansat

  • 29% dintre pacienții diagnosticați cu carcinom renal avansat erau în viață la 4 ani, potrivit rezultatelor studiilor clinice.

Site-ul www.imuno-oncologie.ro este prima platformă din România dedicată exclusiv informațiilor din domeniul imuno-oncologiei. Cei interesați pot găsi aici informații verificate cu privire la tratamentele imuno-oncologice și la gestionarea cancerului în viața de zi cu zi.

Alte articole relevante:

Pacienții cu cancer pulmonar avansat din România au acces acum și la prima imunoterapie

O nouă imunoterapie este compensată în România: nivolumab, contract cost-volum semnat pentru cancerul pulmonar și cancerul renal

STUDIU. De ce nu mai răspund la tratament 40% dintre pacienții cu cancer pulmonar?