#ASCO18: Tratament mai scurt cu trastuzumab pentru cancerul de sân, la fel de eficient, cu mai puține reacții adverse

  • Oncologie



Trastuzumab este aprobat și folosit drept terapie pentru cancerul de sân de aproape 20 de ani. Acesta acționează specific pe receptorul HER2, care este exprimat în exces în 30% din cazurile de cancer de sân. Deși HER2 este un marker pentru agresivitate crescută a tumorii, administrarea de trastuzumab a transformat acest tip de cancer agresiv într-o formă de cancer cu un prognostic mai bun: aceste femei au cu 44% mai scăzut riscul de deces decât cele cu neoplasm HER2-negativ.

Cura standard de trastuzumab este de 12 luni, dar această perioadă aduce o serie de reacții adverse, în special cardiace: între 3 și 7 % dintre paciente dezvoltă disfuncție cardiacă, iar procentul crește dacă trastuzumab este asociat cu alte terapii anti-canceroase, precum antraciclinele.

abonare

Studiul Persephone, prezentat în cadrul Congresului Societății Americane de Oncologie Clinică- ASCO 2018,  demonstrează că o durata de tratament de 6 luni aduce aceleași beneficii, cu riscuri mai puține.

Rezultatele studiului

Trastuzumab are o eficacitate egală în cura de 6 sau 12 luni.

Studiul Persephone a fost realizat în Marea Britanie, a urmărit peste 4.000 de paciente cu cancer de sân în stadii incipiente, care prezintă receptorul HER2. Studiul a comparat durata clasică de tratament, de un an, cu o durată mai scurtă de administrare a trastuzumab, de numai 6 luni. Trastuzumab s-a adăugat chimioterapiei standard.

  • 4.089 paciente, cu cancer mamar în stadii incipiente, HER2 pozitiv;
  • 89.4% din pacientele tratate 6 luni au supraviețuit la 5 ani;
  • 89.8% din pacientele tratate 12 luni au supraviețuit la 5 ani;
  • 4% din pacientele tratate 6 luni au fost nevoie sa renunțe la tratament din cauza reacțiilor adverse majore cardiace;
  • 8% din pacientele tratate 12 luni au fost nevoie sa renunțe la tratament din cauza reacțiilor adverse majore cardiace.
Trastuzumab duce la mai puține reacții adverse cardiace în cura de 6 luni.

Dr. Helena Earl, profesor la Universitatea Cambridge și autor principal al studiului, afirmă:

„Cercetătorii implicați în studiul Persephone au lucrat în strânsă colaborare cu reprezentanții pacienților și toți suntem foarte mulțumiți de aceste rezultate. Considerăm că acest studiu este primul pas spre reducerea tratamentului cu trastuzumab la 6 luni, pentru multe femei cu cancer mamar HER2-pozitiv.”

Pacientele care au primit 6 luni de trastuzumab au avut o recuperare a funcției cardiace mai rapidă decât restul, iar autorii studiului au concluzionat că trastuzumab în cura de 6 luni este la fel de eficient și mai sigur decât în cura de 12 luni.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

CITEȘTE ȘI:

#ASCO18. STUDIU: Tratamentul insomniei la supraviețuitorii cancerului – ce rol au acupunctura și terapia cognitiv-comportamentală

#ASCO18. Testarea completă a mutațiilor din cancerul pulmonar, de la început, ar duce la economii de 2 milioane de dolari față de testarea panelului de 4 mutații

Inovațiile care au schimbat pentru totdeauna tratamentul cancerului