Predicția asupra supraviețuirii pacienților cu cancer urotelial avansat tratați cu atezolizumab

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizată



Un nou model de prognostic poate prezice timpul de supraviețuire al pacienților cu cancer urotelial avansat, tratați cu inhibitorul PD-L1 atezolizumab. Modelul, bazat pe 6 factori clinici, poate ajuta medicii să ia decizii informate cu privire la tratamentul cu atezolizumab.

Cercetătorii au identificat 6 factori asociați cu timpul de supraviețuire al pacienților cu cancer la vezica urinară:

abonare
  • statusul de performanță ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group), care evaluează cât de bine pot efectua pacienții activitățile necesare traiului de zi cu zi
  • metastaza la ficat
  • numărul crescut de trombocite din sânge
  • raportul neutrofile-limfocite crescut, care indică prezența inflamației
  • nivelul ridicat de lactat dehidrogenază (LDH), indicator pentru leziuni ale țesuturilor
  • anemie

În cadrul studiului IMvigor210, timpul de supraviețuire în urma tratamentului cu atezolizumab a fost asociat cu numărul de factori prezenți în cazul unui pacient. Timpul median de supraviețuire a fost de 19,6 luni pentru pacienții cu 0-1 factori, 5,9 luni pentru cei cu 2-3 factori și 2,6 luni pentru cei cu 4 factori sau mai mulți.

Despre modelul de prognostic

Pentru a dezvolta prognosticul, cercetătorii au folosit datele rezultate în urma studiilor clinice care au analizat efectele tratamentului cu atezolizumab în rândul pacienților cu cancer urotelial avansat, a căror stare a continuat să se înrăutățească în ciuda tratamentului cu chimioterapie pe bază de cisplatin.

Modelul a fost dezvoltat pe baza studiului de fază II IMvigor210, în care au fost înrolate 310 persoane, și confirmat în urma studiului de fază I PCD4989g, în care au fost incluse 95 de persoane cu cancer la vezica urinară.

„Deși mai există și alți factori care afectează timpul de supraviețuire al pacienților, ei nu au fost relevanți din punct de vedere statistic pentru acest set de date. În continuare, trebuie să verificăm dacă factorii identificați rămân constanți în seturi de date diferite” – Dr. Gregory Pond

Ce urmează

Autorii studiului au anunțat că doresc să realizeze analize pe subgrupuri de pacienți pentru a determina dacă persoanele cu caracteristici specifice pot beneficia mai mult de pe urma imunoterapiei decât altele. De asemenea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a verifica dacă modelul poate fi aplicat pe alte populații de pacienți sau alte imunoterapii.

„Imunoterapia a progresat rapid în ultimul deceniu și a permis tratarea multor forme dificile de cancer, precum cel de vezică urinară. Totuși, este important de reținut că pacienții care răspund pe termen lung la aceste terapii sunt în minoritate și încă nu dispunem de mijloace pentru a-i identifica. Acest studiu a demonstrat că modelele de prognostic ne pot ajuta să recomandăm imunoterapia pacienților care pot beneficia cel mai mult de pe urma ei” – Dr. Sumanta K. Pal, expert Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO)

Rezultatele cercetării au fost prezentate la Simpozionul de Cancer Genito-urinar, în luna februarie.

Alte articole relevante:

Atezolizumab crește supraviețuirea și răspunsul la tratament în mai multe tipuri de cancere

Imunoterapia cu atezolizumab: supraviețuire de 2 ani la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular PD-L1 pozitiv, netratați anterior

Prima biopsie lichidă care poate selecta pacienții ce răspund cel mai bine la imunoterapie

Pacienții cu cancer pulmonar avansat din România au acces acum și la prima imunoterapie