Imunoterapia cu atezolizumab: supraviețuire de 2 ani la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular PD-L1 pozitiv, netratați anterior

  • Imuno-oncologia



Rezultate recent anunțate din studiul de fază 2 BIRCH au demonstrat că imunoterapia cu atezolizumab (Tecentriq) determină o supraviețuire de 2 ani la pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular (NSCLC), PD-L1 pozitiv, netratat anterior, indiferent dacă prezintă mutații EGFR sau KRAS. Datele încurajatoare, prezentate cu ocazia Conferinței Mondiale a Asociației Internaționale pentru Studiul Cancerului Pulmonar din Yokohama, Japonia au potențialul de a determina includerea Tecentriq în linia I de tratament pentru NSCLC.

Informații esențiale din studiu:

abonare
  • rata medie de supraviețuire generală a fost de 24 de luni la bolnavii pentru care atezolizumab a reprezentat prima variantă terapeutică
  • grupul de pacienți cu cele mai mari niveluri de PD-L1 au înregistrat cea mai bună rată de supraviețuire – 27 de luni.
  • nu s-au observat diferențe semnificative în ceea ce privește rata de răspuns generală între pacienții cu mutații KRAS și cei cu EGFR

BIRCH este un studiu de fază 2, de lungă durată, care a evaluat eficacitatea medicamentului Tecentriq pentru tratarea cancerului pulmonar non-microcelular, la pacienții cu expresie crescută a PD-L1 la nivel tumoral. Dintre cei 659 de pacienți înrolați:

  • 139 nu au primit tratament anterior
  • 268 au avut o singură schemă de tratament în antecedente
  • 252 au primit cel puțin 2 tipuri de tratament.

Tuturor pacienților li s-a administrat Tecentriq intravenos la 3 săptămâni. O analiză la 12 luni după tratament a arătat că bolnavii cu niveluri crescute de  PD-L1 și care au primit Tecentriq ca primă terapie au supraviețuit cel mai mult (26,9 luni).

Cea mai recentă analiză, la 30 de luni după tratament, a demonstrat că rata de supraviețuire generală în cazul a 138 de pacienți, pentru care Tecentriq a reprezentat primul tratament, a fost de 24 de luni. Grupul cu cel mai mare nivel PD-L1 a înregistrat o supraviețuire și mai bună, de 27 de luni.

26% dintre pacienți au răspuns total sau parțial la tratament. Rata generală de răspuns în grupul celor cu niveluri crescute de PD-L1 a fost de 35%. Rata generală de supraviețuire nu a înregistrat diferențe semnificative între pacienții cu mutații EGFR și cei cu mutații KRAS. Profilul de siguranță este similar cu cel identificat de studii anterioare.

Tecentriq este un anticorp monoclonal umanizat, anti PD-L1 (checkpoint inhibitor). PD-L1 reprezintă o proteină care are o expresie crescută la nivelul celulelor tumorale și la nivelul infiltratului inflamator tumoral (celule dendritice sau macrofage). Aceasta se leagă de receptorul său de pe limfocitele T, PD-1 și inhibă proliferarea limfocitară și producerea de citokine. Blocând PD-L1, atezolizumab crește capacitatea sistemului imun de a distruge celulele canceroase.

Atezolizumab – mecanism de acțiune Sursa foto – Tecentriq

FDA (Food and Drug Administration) a aprobat Tecentriq pentru pacienții cu NSCLC la care boala a progresat în timpul sau după chimioterapie. Comisia Europeană a aprobat, în luna septembrie, atezolizumab ca monoterapie în NSCLC local avansat sau metastatic, tratat anterior prin chimioterapie.

Genentech, compania care produce Tecentriq, derulează în prezent două studii de fază 3 pentru a determina dacă tratamentul cu atezolizumab este superior chimioterapiei urmărindu-se validarea sa drept tratament de primă linie pentru NSCLC.

Articole similare: