#ASCO18: Adăugarea atezolizumab la bevacizumab + chimioterapie crește supraviețuirea în cancerul pulmonar non-microcelular metastatic

  • Oncologie



Cancerul pulmonar, în ciuda numeroaselor inovații în tratament și prevenție, rămâne prima cauză de mortalitate oncologică în lume: 1.69 de milioane de oameni au murit de cancer pulmonar în 2015. Numeroase tratamente țintite au fost studiate în această patologie, iar astăzi la ASCO 2018, au fost prezentate rezultatele promițătoare ale atezolizumab în tratamentul pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular metastatic.

Mortalitatea anuală a cancerului pulmonar
Sursa foto: Roche

Studiul IMpower150 este unul din cele opt studii de fază trei ce urmăresc atezolizumab în diferite patologii oncologice.

abonare

Rezultatele studiului

Rezultatele studiului de fază III IMpower150
Sursa foto: Roche

Studiul IMpower150 a comparat trei combinații terapeutice de primă linie- chemoterapie (paclitaxel+ carboplatin) împreună cu atezolizumab, cu bevacizumab sau cu amândouă:

  • 1.202 pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular metastatic, care nu au mai primit chimioterapie;
  • 85% dintre aceștia era fumători sau foști fumători;
  • Fiecare pacient a fost urmărit minim 13.5 luni;
  • Combinația bevacizumab+atezolizumab+chimioterapie a condus la o supraviețuire globală de 19.2 luni;
  • Combinația bevacizumab+chimioterapie a condus la o supraviețuire globală semnificativ mai mică, de 14.7 luni;
  • Combinația celor două tratamente țintite a fost eficientă și în cazul mutațiilor EGFR, ALK și în cazul metastazelor hepatice.

Despre bevacizumab și atezolizumab

Mecanismul de acțiune al bevacizumab: prin inhibarea VEGF, scade formarea de noi vase în tumoră și o privează de nutrienți.
© 2018 by the American Society of Neuroradiology

Bevacizumab (Avastin) este un anticorp monoclonal care acționează specific pe factorul de creștere vascular endotelial (VEGF), o proteină ce stimulează dezvoltarea de noi vase de sânge (neoangiogeneză): Prin blocarea VEGF, bevacizumab împiedică dezvoltarea tumorii, deoarece fără noi vase de sânge nu poate prelua nutrienții necesari de la organism.

Bevacizumab este deja aprobat în Uniunea Europeană pentru tratamentul mai multor tipuri de cancer avansat, în diferite combinații terapeutice: cancer colorectal, mamar, pulmonar non-microcelular, renal, ovarian sau cervical.

Mecanismul de acțiune al atezolizumab
Sursa foto: Tecentriq.com

Atezolizumab (Tecentriq) este un anticorp monoclonal, ce recunoaște și acționează specific asupra PD-L1. Aceasta este o proteină de pe suprafața celulelor canceroase, care inhibă imunitatea organismului și lupta împotriva tumorii. Atezolizumab susține astfel sistemul imun în atacarea cancerului și inhibă progresia bolii.

Atezolizumab este deja aprobat în Uniunea Europeană pentru tratamentul carcinomului urotelial și a cancerului pulmonar non-microcelular, în stadii avansate și în urma altor tratamente la care tumora nu răspunde. Mai multe date despre tratamentul cu atezolizumab, aici și aici.

Mai multe noutăți de la Congresul Societății Americane de Oncologie Clinică, #ASCO18:

#ASCO18: Cancerul mamar incipient ar putea fi tratat eficient fără chimioterapie, în urma unui test genetic

#ASCO18. Cancerul pulmonar ar putea fi detectat precoce folosind analize de sânge

#ASCO18. STUDIU: Adăugarea taselisib la terapia hormonală cu fulvestrant a încetinit progresia cancerului de sân avansat cu 2 luni