#ASCO18. Cancerul pulmonar ar putea fi detectat precoce folosind analize de sânge

  • Medicina personalizată



Rata de supraviețuire a pacienților cu cancer pulmonar crește semnificativ dacă boala este descoperită în stadii incipiente. Totuși, numărul de participanți la programele de screening pentru această afecțiune rămâne redus. Potrivit unui studiu publicat în prima zi a Congresului Anual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2018), doar 2% dintre fumătorii americani au efectuat în 2016 tomografiile anuale recomandate ca metodă de screening.

Studiul Circulating Cell-Free Genome Atlas (CCGA), prezentat în a doua zi a Congresului ASCO 2018 ar putea oferi o alternativă la screeningul tradițional, pe bază de tomografii. Datele preliminare sugerează că o simplă analiză de sânge ar putea detecta cancerul pulmonar în stadii incipiente.

abonare

Potrivit autorilor studiului, ADN-ul tumoral care circulă în sânge ar putea fi analizat folosind secvențierea genetică pentru a diagnostica precoce cancerul pulmonar. Astfel de investigații, cunoscute ca „biopsii lichide”, sunt folosite la momentul actual pentru a alege terapii oncologice țintite. Dar, până de curând, nu existau dovezi clare care să arate că tehnica ar putea fi folosită pentru diagnosticarea precoce a cancerului.

În această etapă preliminară a studiului au fost incluși 1.700 de participanți, dintre care 127 sufereau de cancer pulmonar în stadii cuprinse între I și IV. Cercetătorii au testat 3 analize proiectate să detecteze mutații și alte schimbări genomice care ar putea indica instalarea cancerului pulmonar:

  • secvențiere țintită: pentru detectarea mutațiilor somatice, precum variații la nivelul unei singure nucleotide sau mici inserții/deleții
  • secvențierea întregului genom (WGS): pentru detectarea modificărilor la nivelul numărului de copii gene somatice
  • secvențierea întregului genom cu bisulfit (WGBS): pentru a detecta modele anormale de metilare a ADN-ului celulelor tumorale circulante

Toate cele 3 prototipuri de analize au avut rezultate promițătoare, detectând cancerul pulmonar cu o rată mică de rezultate fals pozitive:

  • secvențierea directă a detectat 51% dintre cancerele pulmonare în stadii incipiente (I-IIIA) și 89% dintre cancerele pulmonare avansate (IIIB-IV)
  • WGS a detectat 38% dintre cancerele pulmonare în stadii incipiente și 87% dintre cancerele pulmonare avansate
  • WGBS a detectat 41% dintre cancerele pulmonare în stadii incipiente și 89% dintre cele în stadii avansate

Secvențierea țintită s-a dovedit a fi cea mai eficientă dintre ele, detectând jumătate dintre cazurile de cancer pulmonar în stadii incipiente și aproape 90% dintre cazurile de cancer în stadii avansate.

„Rezultatele preliminarii ale studiului au arătat că putem detecta cancerul pulmonar în stadii incipiente folosind teste de sânge și secvențiere genomică. Există o nevoie la nivel global pentru teste de cancer pulmonar care pot fi implementate cu ușurință de sistemele medicale” – Geoffrey R. Oxnard, principalul autor al studiului

Studiul CCGA este încă în faza de început și este nevoie de mai multe date pentru a demonstra eficiența analizelor de sânge în detectarea cancerului pulmonar. Totuși, reprezentații ASCO consideră aceste rezultate preliminare ca fiind un prim pas promițător.

„Suntem cu un pas mai aproape de a depista precoce cancerul pulmonar folosind analize de sânge. Deși va mai dura până când vom putea folosi ADN-ul tumoral circulant pentru a detecta cancerul la scară largă, acest studiu pune piatra de temelie pentru viitoare teste” – David Graham, expert ASCO

Potrivit experților, posibilitatea de a detecta cancerul pulmonar printr-o simplă analiză de sânge ar putea crește substanțial rata de participare la programele de screening pentru această afecțiune.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

Articole recomandate:

#ASCO18. Doar 2% dintre fumătorii americani au participat la screeningul pentru cancer pulmonar în 2016

#ASCO18. Adăugarea taselisib la terapia hormonală cu fulvestrant a încetinit progresia cancerului de sân avansat cu 2 luni

#ASCO18. Sindromul Lynch, frecvent la persoanele cu tumori cu instabilitate microsatelitară înaltă

#ASCO18. Cât de mult contează rasa, sexul și vârsta în alegerea tratamentului optim pentru cancer?

#ASCO18. Tratament mai scurt cu trastuzumab pentru cancerul de sân, la fel de eficient, cu mai puține reacții adverse