#ASCO18: Cancerul mamar incipient ar putea fi tratat eficient fără chimioterapie, în urma unui test genetic

  • Oncologie



Chimioterapia ar putea deveni istorie pentru o categorie de paciente cu cancer la sân incipient. Un studiu a arătat rolul testării genetice pentru un panel de 21 de gene implicate în apariția acestui tip de cancer pentru evaluarea beneficiilor chimioterapiei la această categorie de bolnave.

Acest tip de cancer poate beneficia de tratament hormonal și tratament chimioterapic. Decizia terapeutică se bazează pe riscul de recurență a cancerului, care este evaluat printr-o testare genetică specifică, Oncotype DX Breast Recurrence Score. Se cunoaște faptul că tumorile cu risc scăzut de recurență sunt tratate eficient prin hormonoterapie, iar cele cu risc crescut necesită și chimioterapie.

abonare

Studiul TailorX, prezentat la ASCO 2018, aduce un răspuns în ceea ce privește cancerele cu risc moderat de recurență: doar 30% dintre acestea necesită chimioterapie.

Rezultatele studiului

Adăugarea chimioterapiei în schema de tratament nu a condus la îmbunătățirea semnificativă a supraviețuirii și a riscului de recurență.

Studiul TailorX este cel mai mare studiu asupra cancerului mamar de până acum. Acesta a implicat 10,273 paciente cu cancer mamar hormon receptor-pozitiv, HER2-negativ, fără afectarea ganglionilor limfatici.

Dintre acestea:

  • 6,711 au avut un risc de recurență neoplazică mediu, de 11-25;
  • Acestea au primit în mod aleatoriu, hormonoterapie cu sau fără chimioterapie;

După o perioadă medie de 7.5 ani de urmărire a pacientelor din cele două grupuri, s-a constatat:

  • Supraviețuirea fără semne de boală a fost de 83.3%, față de 84.3% pentru chimioterapie;
  • Supraviețuirea globală a fost de 93.9%, față de 93.8% în cazul chimioterapiei.
  • Studiul a identificat o categorie de paciențe cu risc mediu de recurență care pot benefia totuși în urma chimioterapiei: cele sub 50 de ani, cu scor al riscului de recurență de 16-25.

Astfel, cercetătorii au concluzionat că adăugarea chimioterapiei la terapia hormonală standard nu aduce avantaje în ceea ce privește supraviețuirea fără semne de boală, recurența cancerului în alte organe și supraviețuirea globală.

Dr. Joseph A. Sparano, autor principal al studiului, afirmă:

„Jumătate din totalul cazurilor de cancer mamar sunt hormon receptor-pozitive, HER2-negative și nu prezintă invazie a ganglionilor axilari. Studiul nostru demonstrează că putem evita chimioterapia în 70% dintre aceste cazuri, în urma efectuării testului genetic. Înainte de TAILORx, tratamentul optim împotriva riscului mediu de recurență nu era cunoscut. Considerăm că aceste rezultate reprezintă un răspuns clar: toate pacientele cu cancer mamar incipient ar trebui să beneficieze de testarea genetică pentru a decide în privința chimioterapiei.”

Implicațiile pentru paciente

Acest studiu aduce vești bune pentru paciente, care pot astfel evita reacțiile adverse ale chimioterapiei. Aceasta poate cauza pe termen scurt:

  • Greață și vărsături;
  • Pierderea părului,
  • Astenie;
  • Afectarea fertilității;
  • Neuropatie ce se poate croniciza, și care se manifestă prin furnicături, senzație de rece și dureri.

Pe termen lung, chimioterapia poate conduce la disfuncții cardiace și la alte cancere, precum leucemiile.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

CITEȘTE ȘI:

#ASCO18. STUDIU: Adăugarea taselisib la terapia hormonală cu fulvestrant a încetinit progresia cancerului de sân avansat cu 2 luni

#ASCO18: Sindromul Lynch, frecvent la persoanele cu tumori cu instabilitate microsatelitară înaltă

#ASCO18. Cât de mult contează rasa, sexul și vârsta în alegerea tratamentului optim pentru cancer?

#ASCO18: Tratament mai scurt cu trastuzumab pentru cancerul de sân, la fel de eficient, cu mai puține reacții adverse