#ESMO18. Atezolizumab, eficient împotriva cancerului mamar avansat triplu-negativ

  • Oncologie



Cancerul mamar triplu-negativ este cea mai agresivă formă de cancer mamar, care apare predominant la femeile tinere. Un studiu prezentat la ESMO 2018 a demonstrat eficiența atezolizumab, în combinație cu nab-paclitaxel, în tratamentul cancerului mamar triplu-negativ avansat local și metastazat, care nu a primit anterior alt tratament.

Rezultatele studiului

Studiul IMpassion este un studiu de faza III, dublu orb, controlat cu placebo. Cele 902 paciente au primit fie combinația de imunoterapic și chimioterapic, fie doar chimioterapia. După o urmărire medie de 12.9 luni au fost observate următoarele rezultate:

abonare
  • Supraviețuierea medie fără progresia bolii (PFS) a fost de 7.2 luni în grupul cu atezolizumab
  • PFS în grupul placebo a fost de 5.5 luni în medie
  • Supraviețuirea totală medie a fost de 21.3 luni la pacienții care au primit atezolizumab
  • Cei care au primit doar chimioterapie au supraviețuit în medie 17.6 luni

Atezolizumab este o imunoterapie, un tratament care activează sistemul imun pentru a lupta împotriva tumorii. Acesta inhibă PD-L1, o proteină de pe suprafața celulelor tumorale, care în mod normal inhibă atacul imun. Astfel, cu cât tumora prezintă mai mult PD-L1, cu atât atezolizumab este mai eficient. În funcție de expresia PD-L1 la pacienții înrolați:

  • Combinația atezoliumab+paclitaxel a scăzut riscul de deces sau progresie tumorală cu 20% la pacienții studiați
  • Riscul de deces sau progresie tumorală a scăzut cu 38% în cazul tumorilor PD-L1 pozitive, la pacienții care au primit terapia combinată

Autorii studiului afirmă că acesta ar putea schimba paradigma terapeutică în cancerul mamar:

„Combinația de atezolizumab și nab-paclitaxel este prima terapie țintită care poate ameliora supraviețuirea în cancerul mamar metastatic triplu-negativ. În plus, este prima imunoterapie eficientă în acest cancer. Pacienții cu tumori PD-L1 pozitive au beneficiat de cea mai mare creștere a supraviețuirii din studiu. Această combinație merită să devină o opțiune viabilă pentru pacientele cu cancer de sân metastatic triplu-negativ.” afirmă prof. Peter Schmid, autor principal și director al Centrului de tratament al cancerului mamar St. Bartholomew’s din Londra, Marea Britanie.

Despre cancerul mamar triplu-negativ

Cancerul mamar triplu negativ este cea mai agresivă formă a acestei tumori. Afectează în principal femeile mai tinere. Denumirea de triplu negativ semnifică lipsa a trei receptori de pe suprafața celulei tumorale împotriva cărora există tratamente țintite: receptorii pentru estrogen, progesteron (împotriva cărora acționează hormonoterapia) și receptori pentru HER2 (cărora le corespund anticorpi monoclonali, precum trastuzumab). Astfel, cancerul mamar triplu-negativ nu beneficiază de aceste linii terapeutice eficiente în general, iar prognosticul și speranța de viață a pacientelor diagnosticate sunt rezervate. În cazul bolii metastatice, speranța de viață este de 12-15 luni.

Citește și: