#ESMOBreast24. Un nou test genetic depistează cazurile de cancer de sân în stadii incipiente care nu necesită tratament agresiv

  • Oncologie



Testul HER2DX, care evaluează 27 de gene, poate depista persoanele cu cancer de sân HER2+ în stadii precoce care nu necesită tratament intensiv. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat în cadrul ESMO Breast Cancer 2024, care a avut loc luna aceasta în Berlin, Germania.

Conform scorurilor obținute cu ajutorul testului HER2DX, aproximativ jumătate dintre cei peste 2000 de pacienți incluși în studiu au prezentat risc redus, iar ceilalți risc ridicat. La 6 ani, 93% dintre pacienții identificați cu risc redus au supraviețuit, în timp ce în grupul cu risc ridicat, supraviețuirea a fost de aproape 83%.

abonare

Fiecare 10 unități în plus la scorul obținut au crescut semnificativ statistic supraviețuirea în prezența evenimentelor. Asocierile au fost semnificative statistic, inclusiv după stadializarea cazurilor, prezența receptorilor hormonali și obținerea răspunsului patologic complet. 

Prognosticul persoanelor cu cancer de sân HER2+ în stadii precoce, stabilit cu ajutorul unui nou panel de gene
Sursa foto: Freepik

A fost realizată o meta-analiză care a inclus 7 cohorte pentru care au fost disponibile scorurile de risc HER2DX, precum și datele clinice și de eficacitate a terapiei administrate. Cele 7 studii analizate au fost reprezentate de 3 studii clinice randomizate cu peste 720 de pacienți, două studii cu un singur braț cu aproape 370 de pacienți și două studii observaționale cu aproape 950 de pacienți. Majoritatea participanților la studiu au avut cancer de sân în stadiile T1 sau T2, fără implicare a ganglionilor limfatici și au prezentat tumori pozitive pentru receptorii hormonali. 

Dintre studiile incluse, 4 au presupus administrarea terapiei neoadjuvante, însumând peste 800 de pacienți, iar 3 dintre acestea au inclus administrarea tratamentului adjuvant, la un total de peste 1200 de persoane. Din totalul pacienților incluși în meta-analiză, peste 60% au primit doar terapie neoadjuvantă. Peste 40% au obținut răspuns patologic complet. 

Citeşte şi: