NEMO, testul de sânge care detectează pacienţii cu forme neuroendocrine de cancer de prostată, rezistente la tratament

  • Medicina personalizată
  • Oncologie



Un test efectuat din probe de sânge poate detecta cu acuratețe ridicată cancerul de prostată de tip neuroendocrin (NEPC) și să îl diferențieze de adenocarcinomul de prostată rezistent la castrare (CRPC-adeno). Noul panel de testare a fost numit NEMO (NEuroendocrine MOnitoring panel), iar rezultatele dezvoltării şi testării sale au fost publicate în Cancer Discovery.

Cu ajutorul NEMO sunt măsuraţi doi parametri: fracţia tumorală şi tipul tumoral. Fracţia tumorală este reprezentată de raportul dintre ADN-ul tumoral şi cel normal din sângele periferic, iar tipul tumoral indică dacă este neoplazia este de tip CRPC-adeno sau NEPC. Deoarece un pacient poate prezenta atât celule maligne de tip CRPC-adeno, cât şi NEPC, tipul tumoral este raportat sub forma unui scor, care indică subtipuri tumorale cu acurateţe ridicată.

abonare

Estimarea fracţiei tumorale cu ajutorul NEMO a fost în concordanţă cu alte metode de a măsura povara bolii, motiv pentru care acest test ar putea fi utilizat pentru a monitoriza răspunsul la terapie şi pentru a evalua dacă tumora îşi reduce volumul. Întrucât utilizarea PSA (prostate-specific antigen) devine mai puţin relevantă la tumorile care se transformă în NEPC, evaluarea răspunsului la terapie cu ajutorul testului NEMO ar putea reprezenta o alternativă foarte utilă.

NEMO a fost testat pe modele preclinice de cancer de prostată, precum şi pe probe de sânge de la pacienţi din cohorte cu subtipuri cunoscute de cancer de prostată. De asemenea, testul a fost evaluat în două studii clinice care au inclus pacienţi diagnosticaţi cu forme agresive de CRPC.

NEMO - testul care detectează pacienţii cu cancer de prostată metastazat care dezvoltă forme rezistente la tratament, din probe de sânge
Sursa foto: Pixabay

Celulele maligne de cancer de prostată metastatic rezistent la castrare se pot transforma din tipul adenocarcinom în forma neuroendocrină, care este foarte dificil de tratat. Dintre pacienţii cu cancer de prostată metastatic, 10-15% dezvoltă NEPC. Tranziția implică transformarea celulelor maligne dependente de hormonii androgeni în celule care nu mai pot recunoaște androgenii, având loc întreruperea expresiei receptorului androgenic. În acest mod, apare rezistența la tratamentul hormonal.

În prezent, diagnosticul de NEPC necesită biopsierea metastazelor, fără a exista indicații specifice referitoare la momentul efectuării biopsiei. O altă provocare pentru depistarea pacienţilor cu NEPC este reprezentată de existența unei heterogenități ridicate la nivelul metastazelor.

Studiul biopsiilor tisulare a identificat modificări epigenetice specifice tranziției de la CRPC-adeno la NEPC. Deoarece fragmente de celule moarte ajung în fluxul sanguin, inclusiv de la nivelul formațiunilor maligne, aceste modificări epigenetice pot fi detectate din probe de sânge pe baza cfDNA (cell free DNA).

Materialul genetic provenit de la NEPC se află în cantitate redusă în sângele periferic, în raport cu celulele normale, precum şi cu celulele de tip CRPC-adeno. Panelul de gene utilizate în noul test este selectat astfel încât să fie minim, dar eficient.

Citeşte şi: