STUDIU. Acumularea în greutate până la 30 de ani crește riscul de cancer de prostată

  • PrevențieTinerii care cresc semnificativ în greutate la vârste cuprinse între 17 și 29 de ani au un risc ridicat de a dezvolta forme agresive de cancer de prostată, conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului European dedicat Obezității de anul acesta. În acest context, menținerea unei mase corporale normale la bărbații tineri este esențială pentru a preveni afecțiunile maligne prostatice agresive, precum și decesele asociate. Spre deosebire de alți factori de risc ai cancerului de prostată (vârsta înaintată, istoricul familial, anumiți markeri genetici), care nu pot fi îndepărtați, masa corporală și creșterea în greutate sunt factori de risc modificabili.

Principalele rezultate:

abonare
  • Bărbații care au crescut în greutate aproximativ 0,5 kg pe an au avut un risc cu 10% mai ridicat de a avea cancer prostatic agresiv și cu 30% mai ridicat de a deceda din cauza acestei neoplazii, în comparație cu cei care au avut o masă corporală stabilă de-a lungul timpului.
  • Acumularea a 13 kg între 17-29 ani s-a asociat cu o creștere a riscului de cancer de prostată agresiv de 13% și cu creșterea riscului de a deceda din cauza acestui cancer de 27%.

Neoplasmele de prostată reprezintă al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbați, majoritatea cazurilor fiind asociate cu o supraviețuire ridicată la 10 ani. Unele dintre cancerele de prostată, însă, au o mortalitate crescută, iar studiile anterioare au identificat existența asocierii dintre obezitate și formele agresive de boală, precum și variația riscului în funcție de distribuția țesutului adipos. Obezitatea se asociază cu modificări ale axei IGF-I (Insulin-like Growth Factor I), cu hiperinsulinismul, cu promovarea inflamației și stresului oxidativ, precum și cu perturbarea secreției de hormoni sexuali, factori care pot crește riscul de cancer de prostată și agresivitatea acestuia.

STUDIU. Acumularea în greutate până la 30 de ani crește riscul de cancer agresiv de prostată și de deces din această cauză
Sursa foto: Pixabay

Noul studiu a presupus analiza datelor a peste 250 000 de bărbați pentru care au fost disponibile cel puțin trei măsurători ale masei corporale la vârste între 17 și 60 de ani. Dintre aceștia, peste 23 000 au dezvoltat cancer prostatic și aproape 4800 au decedat. Masa corporală a fost evaluată obiectiv pentru majoritatea participanților (83%); 5% și-au măsurat singuri masa corporală, iar în cazul a 15% dintre aceștia, raportarea s-a bazat pe istoricul personal.

Datele utilizate în studiu provin din ODDS (The Obesity and Disease Development Sweden), o bază de date națională din Suedia, care conține date antropometrice, precum BMI (body-mass index), variațiile masei corporale și circumferința taliei, preluate din registrele naționale. Scopul acestei baze de date este de a facilita studiul obezității în raport cu riscurile legate de morbiditate și mortalitate, în special pentru asocierile cu afecțiunile maligne.

Citește și: