Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Metaboliţii produşi de microbiomul intestinal pot indica pacienţii care vor dezvolta reacţia de rejet a grefei în urma transplantului alogen de celule stem

Probabilitatea de a dezvolta reacția de tip grefă contra gazdă în urma transplantului de celule stem este mai scăzută la pacienții care au o anumită compoziție a microbiomului intestinal, asociată cu producţia de metaboliţi imunomodulatori (IMMs). Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în Nature Cancer. Metaboliții derivați din microorganismele intestinale modulează răspunsul clinic al pacienților care primesc transplant alogen de celule stem hematopoietice, deoarece aceşti compuşi influențează sistemul imun și capacitatea de regenerare a corpului.

Pe baza metaboliţilor imunomodulatori produşi la nivelul microbiomului intestinal, a fost obținut un indice de risc (IMM-RI), care a detectat cu succes acei pacienţi care vor dezvolta reacţia de rejet a grefei. În locul cuantificării bacteriilor prezente, a fost utilizată cantitatea de metaboliți relevanți produși la nivelul microbiomului.

Principalele rezultate:

Aceste rezultate constituie baza dezvoltării unor noi metode de prevenţie şi terapie bazate pe microbiom. Intestinul pacienților care urmează să efectueze transplant alogen de celule stem hematopoietice ar putea fi colonizat cu anumite bacterii și bacteriofagi, procedură realizată cu succes la animalele de laborator.

Sursa foto: Pixabay

În cadrul studiului, au fost utilizate tehnici de secvențiere a ampliconilor, metagenomică virală și metabolomică țintită, pe probe de scaun de la aproape 80 de pacienți care au parcurs procedura de transplant alogen de celule stem hematopoietice. Pacienții au fost monitorizați 2 ani post transplant. Prezența bacteriilor de tip Lachnospiraceae și Oscillospiraceae, precum și a bacteriofagilor asociați acestora s-a corelat cu producția de metaboliți imunomodulatori.

Boala grefă contra gazdă poate apărea în urma transplantului alogen de celule stem. Această procedură presupune înlocuirea celulelor din care se dezvoltă celulele din sânge ale unei persoane cu cele provenite de la o altă persoană. Deoarece celulele acestea transplantate reprezintă elemente ale sistemului imun, iar receptorul transplantului nu mai prezintă propriile celule imunologice, grefa poate recunoaşte drept structură străină corpul pacientului transplantat şi să activeze mecanismele de distrucţie imunologică, fiind o complicaţie fatală.

Citeşte şi:

Exit mobile version