STUDIU. Profilul microbiomului intestinal al copiilor indică dacă aceștia sunt la risc de a dezvolta obezitate

  • Prevenție



Speciile și diversitatea microorganismelor de la nivel intestinal la copii în vârstă de 3 ani și jumătate se asociază cu un IMC (indice de masă corporală) mai ridicat la vârsta de 5 ani, precum și cu rapiditatea creșterii IMC între vârstele 2 și 5 ani, conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului European dedicat Obezității de anul acesta. Aceste rezultate indică importanța impactului dezechilibrelor microbiomului intestinal asupra apariției obezității. Profilul microbiotei întâlnit la adulții obezi este prezent încă din copilăria precoce, sugerând că modificările microorganismelor din tubul digestiv sunt mai degrabă o cauză decât o consecință a obezității.

Studiul modificărilor IMC în raport cu microbiomul intestinal între vârstele de 2 și 5 ani a indicat că anumite genuri bacteriene se asociază cu o creștere mai rapidă a IMC, în timp ce alte genuri eu efect protectiv împotriva acumulării rapide de masă corporală. Nașterea prematură nu s-a asociat cu relațiile descrise dintre IMC și microbiomul intestinal.

abonare
STUDIU. Profilul microbiomului intestinal al copiilor indică dacă aceștia vor crește excesiv în greutate în următorii ani
Sursa foto: Unsplash

Prevalenţa obezităţii se află în continuă creştere în toate ţările din lume, iar dacă trendurile acestea se mențin, conform raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până în anul 2035, 4 miliarde de persoane vor fi supraponderale sau obeze la nivel mondial, numărul acestora fiind de 2,6 miliarde în 2020. Copiii şi adolescenţii vor fi una dintre categoriile de vârstă la care este aşteptat ca prevalenţa obezităţii să crească foarte mult în următorii ani. Raportul OMS despre obezitatea în Europa în anul 2022 a arătat că o treime din copiii de vârstă preșcolară din Europa sunt obezi sau supraponderali.

Microbiomul intestinal este dobândit precoce și este un factor care influențează sănătatea pe termen lung, astfel că structura și funcția sa sunt implicate în controlul greutății corporale, motiv pentru care studiul și înțelegerea conexiunilor dintre microorganismele intestinale și IMC permit identificarea unor metode personalizate de a preveni și combate obezitatea.

Studiul a inclus 2 cohorte de copii, reprezentând două generații diferite. Peste 140 de copii au făcut parte din cohorta EPIPAGE2, care cuprinde copii născuți prematur, la mai puțin de 32 de săptămâni de sarcină, iar ceilalți aproape 370 de copii incluși în studiu au provenit din cohorta ELFE, aceștia fiind născuți începând cu săptămâna 33 de sarcină. De la acești copii, au fost colectate probe de scaun la vârsta de 3 ani și jumătate, cu scopul realizării profilului microbiomului intestinal. Au fost testate asocierile microorganismelor intestinale, la vârstele de 3 ani și jumătate și 5 ani. De asemenea, au fost analizate modificările microbiomului intestinal între  2 și 5 ani.

Diversitatea generală a speciilor a fost evaluată, precum și raportul speciilor Firmicutes și Bacteroidetes. Un raport crescut Firmicutes/Bacteroidetes determină absorbția unei cantități ridicate de calorii, ceea ce favorizează creșterea în greutate, atât la copii, cât și la adulți. Studiul a identificat o asociere pozitivă între raportul Firmicutes/Bacteroidetes și un IMC mai ridicat la vârsta de 5 ani.

La vârsta de 5 ani, prezența unor genuri a fost predictivă pentru IMC și a indicat o relație liniară cu abundența acestora. Spre exemplu, Eubacterium hallii, Eubacterium ventriosum și Fusicatenibacter s-au asociat cu un IMC mai crescut, în timp ce Eggerthella, Colidextribacter și Ruminococcaceae CAG-352 s-au asociat cu un IMC scăzut. De asemenea, căile metabolice de la nivelul microbiomului intestinal implicate în sinteza hormonilor steroizi și a biotinei s-au asociat cu un IMC mai scăzut la vârsta de 5 ani, sugerând că funcțiile bacteriilor intestinale au un rol major în determinarea asocierilor cu masa corporală.

Rezultatele acestea arată importanța includerii populațiilor pediatrice în studii care analizează modificările microbiomului în contextul obezității. În viitor, ar putea fi identificate punctul și contextul în care microorganismele suferă alterări care promovează creșterea excesivă în greutate. Astfel, ar putea fi indicat momentul optim pentru intervenții care previn apariția obezității.

Citește și: