STUDIU. Nașterea prin cezariană nu împiedică transferul microbiomului matern la copil. Alăptarea la sân compensează transferul de bacterii esențiale

  • Prevenție



Copiii născuți prin cezariană au la nivelul microbiomului o compoziție a bacteriilor esențiale provenite de la mamă similară cu cea a copiilor născuţi pe cale naturală, conform unui studiu publicat în Cell Host&Microbe. Indiferent de metoda de naștere, aproape 60% din microbiomul copilului își are originea la nivelul celui matern, însă contribuția diverselor surse de microorganisme de la mamă diferă între naşterea naturală şi cea prin cezariană. Transferul redus al microbiomului matern de origine vaginală şi fecală în cursul naşterii prin cezariană este compensat prin alte căi, în special prin alăptare. Aceste rezultate indică importanța alăptării la sân a copiilor născuți prin cezariană, aceasta fiind calea principală prin care aceştia pot să dobândească bacteriile din microbiomul matern.

Microbiomul influenţează fiziologia şi patologia umană, fiind implicat în procese precum utilizarea nutrienţilor şi dezvoltarea sistemului imun. Dezechilibrele microbiomului din prima parte a vieţii pot să crească riscul pentru numeroase boli. Prin urmare, întregul proces de achiziţie şi dezvoltare a microbiomului este esenţial. Se consideră că primul contact major cu bacteriile care intră în componența microbiomului uman are loc în cursul sau imediat după naştere.

abonare

Studiul a inclus 120 de gravide, de la care au fost colectate probe de la nivel cutanat, nazal, faringian, vaginal, dar şi de scaun şi lapte matern. De la copiii acestora, au fost colectate probe la 2 ore după naștere, dar și la o zi, o săptămână, două săptămâni și o lună, de la nivel cutanat, nazal, salivar și intestinal. Pe baza analizei microbiomului din diverse localizări, atât de la mamă cât și de la copil, în mai multe puncte după naștere, a fost determinat care dintre sursele materne de microorganisme au contribuit la dezvoltarea microbiomului copiilor. Rezultatele au fost analizate în funcție de factorii care ar putea să afecteze transferul microbiomului, precum tipul de naștere, utilizarea antibioticelor, alăptarea.

Rezultatele au demonstrat că transmiterea microorganismelor de la mamă la copil are loc din numeroase surse. Microbiomul matern din diferitele locații a contribuit la dezvoltarea unor comunități microbiene diverse ale copiilor. Unele dintre aceste surse pot fi blocate în anumite situații, precum nașterea cezariană, însă microorganismele importante pot fi dobândite prin căi alternative. Copiii născuți prin cezariană au achiziționat mai puține microorganisme de la nivelul microbiomului matern de tip vaginal și fecal, însă a avut loc un transfer mai crescut prin laptele matern.

STUDIU. Microbiomului matern poate fi dobândit prin alăptare la sân după naşterea prin operaţie de tip cezariană
Sursa foto: Pixabay

Diversitatea la nivelul microbiomului matern a fost mai ridicată decât a copiilor acestora. Pe parcursul primei luni de viaţă, diversitatea microbiomului a crescut gradual. Microbiomul matern explică o parte din microbiomul copilului, însă nu este cunoscută sursa pentru restul de 40%. Acest procent ar putea să provină de la tată, frați sau din mediu.

Aceste rezultate indică o metodă evolutivă de a dezvolta căi de transmitere a microbiomului, astfel că procesul de achiziționare a microorganismelor esențiale de la mamă la copil este asigurat. De asemenea, trebuie investigat modul în care evoluția microbiomului în primele zile de viață influențează pe termen lung sănătatea și riscul de dezvoltare a unor afecțiuni, precum alergiile și astmul.

Citeşte şi: