STUDIU. Îndulcitorii fără calorii pot determina intoleranță la glucoză, efect mediat de modificări la nivelul microbiomului

  • Health literacy



Îndulcitorii fără calorii modifică microbiomul și metabolomul adulţilor sănătoși, zaharina şi sucraloza determinând şi o alterare semnificativă a toleranţei la glucoză, conform unui studiu publicat în Cell. Deoarece microbiomul fiecărei persoane este unic, impactul consumului de îndulcitori fără calorii asupra organismului diferă de la un om la altul.

Una dintre strategiile comune de a combate obezitatea și hiperglicemia este reprezentată de înlocuirea zahărului cu îndulcitori lipsiți de calorii. Pentru a evalua efectele acestei intervenţii, a fost desfășurat un studiu clinic randomizat, care a inclus 120 de adulți, selectaţi pe baza unei diete care, anterior studiului, a fost lipsită de îndulcitori fără calorii. Participanţii la studiu au fost împărțiți în 6 grupuri. Persoanele incluse în primele 4 grupuri au consumat unul dintre următorii îndulcitori fără calorii: zaharină, sucraloză, aspartam sau stevie. Deoarece aceşti îndulcitori sunt încorporaţi frecvent într-un vehicul reprezentat de glucoză, au fost alcătuite 2 grupuri de control, unul care a primit glucoză şi celălalt care nu a primit niciun supliment.

abonare

Prima parte a studiului a cuprins efectuarea unor măsurători iniţiale ale metabolomului şi microbiomului, pe parcursul a 7 zile. În următoarele 14 zile, participanţii la studiu au consumat îndulcitorul sau substanţa utilizată drept control, la finalul celor 2 săptămâni fiind întreruptă suplimentarea. Următoarele 7 zile au fost de urmărire.

Care au fost efectele consumului de îndulcitori fără calorii?

Zaharina şi sucraloza au modificat răspunsul glicemic încă din prima săptămână de expunere, efectele persistând şi în a doua săptămână. Efectele acestea nu s-au menţinut şi în săptămâna de follow-up. Toleranţa la glucoză nu a fost alterată semnificativ la niciunul dintre celelalte 4 grupuri de participanţi.

Nivelul plasmatic de insulină a fost alterat la 2 dintre categoriile de participanţi: cei care au consumat stevie şi cei care au consumat glucoză. La persoanele care au primit zaharină, sucraloză, aspartam sau niciun supliment nu au fost constatate modificări semnificative ale insulimeniei. Nivelurile de GLP-1 nu au prezentat alterări semnificative la niciunul dintre cele 6 grupuri.

Toate cele 4 tipuri de îndulcitori fără calorii au modificat funcţional semnificativ microbiomul. În plus, sucraloza a determinat o alterare semnificativă a compoziţiei microbiomului. Interacţiunea cu microbiomul explică şi efectele diferite ale îndulcitorilor asupra toleraţei la glucoză: aspartamul este rapid metabolizat enzimatic, metabolismul zaharozei și sucralozei presupune un contact prelungit cu microbiomul, în timp ce metabolismul steviei depinde de compoziția microbiomului, putând fi metabolizată mai rapid de unele microorganisme.

Îndulcitorii fără calorii pot determina intoleranță la glucoză, efect mediat de modificări la nivelul microbiomului
Sursa foto: Pixabay

O altă etapă a studiului a presupus transplantul de materii fecale de la participanții la studiu la șoareci de laborator crescuți în mediu lipsit de germeni, care nu au un microbiom propriu. Astfel, fiecare şoarece a căpătat microbiomul unuia dintre donatori, cu particularităţile specifice determinate de consumul unuia dintre îndulcitorii fără calorii. În total, au fost transplantate microorganismele intestinale provenind de la 42 de persoane, cei 4 participanţi din fiecare grup care au prezentat cele mai multe modificări în urma consumului de îndulcitori fără calorii sau preparatelor de control (“top responders”), precum şi cei 3 participanţi din fiecare grup la care s-au constatat cele mai puţine efecte (“bottom responders”). Șoarecii de laborator au dezvoltat aceleaşi modificări glicemice depistate la donatorul uman corespunzător. Transplantul microbiomului de la “bottom responders” s-a asociat, de asemenea, cu modificări minime sau inexistente şi la şoarecii de laborator corespunzători.

Efectele îndulcitorilor fără calorii asupra sănătății trebuie investigate prin studii pe termen lung, iar consecinţele negative trebuie comparate cu implicațiile nefavorabile ale consumului de zahăr asupra sănătății, pentru a stabili avantajele și dezavantajele fiecărei diete şi pentru a depista categoriile de persoane care ar putea beneficia mai mult de una dintre acestea.

Citeşte şi: