#EASD2017: Studiu – Înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali în băuturile răcoritoare nu scade riscul de diabet zaharat de tip 2

  • Health literacy



Consumul de îndulcitori artificiali, întâlniți de obicei în băuturile dietetice, afectează absorbția glucozei, răspunsul glicemic și acțiunea glucagonului la nivelul intestinal. Efectul unui consum ridicat de astfel de îndulcitori este predispoziția la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. Studiul a fost efectuat pe un număr mic de voluntari sănătoși și prezentat în cadrul întâlnirii anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD).

„O dietă de două săptămâni cu îndulcitori artificiali a scăzut nivelul de absorbție a glucozei, răspunsul glicemic și a atenuat acțiunea glucagonului intestinal. Acest lucru demonstrează că îndulcitorii artificiali limitează cantitatea de glucoză din porțiunile distale ale intestinului, reducând expunerea la celulele distale care eliberează glucagonul”, a declarat Dr. Richard Young de la Universitatea Adelaide, Australia și conducătorul studiului.

Datele obținute în urma studiului au demonstrat că înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali noncalorici (NAS) în băuturile răcoritoare nu scade riscul de diabet zaharat de tip 2. Ba mai mult, riscul este același ca în cazul zahărului, chiar și după ajustarea aportului de energie și grăsimi.

abonare

Studiul dublu-orb, randomizat a fost efectuat pe două grupuri de voluntari sănătoși:

  • Primului grup (17 voluntari) i-au fost administrate capsule pe bază de NAS (sucraloză sau acesulfam K, întâlniți cel mai des în băuturile dietetice), echivalentul a 1,2 – 1,5 litri de băutură dietetică pe zi, timp de două săptămâni;
  • Cel de-al doilea grup (16 voluntari) a primit capsule placebo.

Ideea acestui studiu a apărut în urma efectului pe care răcoritoarele care conțin zahăr l-au demonstrat în apariția diabetului zaharat de tip 2 și a inițiativei firmelor producătoare de a înlocui zahărul cu îndulcitori artificiali.

„Relația dintre băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr și diabetul de tip 2 a condus la schimbarea politicilor, incluzând taxe suplimentare pentru aceste băuturi, în speranța că va fi redusă achiziționarea lor”, a precizat Dr. Young.

Până la descoperirea Dr. Young și a echipei sale, nu existau date privind efectul pe care acești îndulcitori îl au asupra sănătății.