Site icon Raportul de gardă

Numărul anual de noi cazuri de melanom cutanat ar putea crește cu peste 50% până în 2040

Un studiu recent publicat în JAMA Dermatology de către specialiștii Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC) estimează că din 2020 până în 2040, cazurile noi de melanom cutanat vor crește cu peste 50%.

În total, 1,5 milioane de persoane au fost diagnosticate cu un tip de cancer de piele în 2020. Aproximativ 1 din 5 cazuri este melanom cutanat. Deși peste 90% dintre cazuri ar putea fi prevenite, melanomul cutanat rămâne tipul de cancer de piele cu impactul cel mai mare, fiind un cancer agresiv, cu tendința de a metastaza rapid.

Sursa: International Agency for Research on Cancer IARC

În 2020, aproximativ 325.000 de cazuri noi de melanom au fost diagnosticate în întreaga lume și 57.000 de persoane au decedat din cauza bolii. Există variații geografice importante în ratele de incidență între țări și regiuni ale lumii, iar în majoritatea regiunilor, acest tip de melanom este mai prevalent la bărbați decât la femei.

Factorii implicați în apariția melanomului sunt multipli, însă înțelegerea științifică actuală sugerează ca și cauză primară expunerea la radiații ultraviolete (UV). Populațiile cu pielea deschisă la culoare (nivel scăzut de melanină) care sunt expuse radiații ultraviolete au un risc mai crescut de apariție.

Radiația solară este compusă din lumina pe care o putem vedea, radiația infraroșie pe care o putem simți sub formă de căldură, precum și radiațiile ultraviolete invizibile (UV). Mai multe informații despre cum să ne protejăm de UV: Codul European împotriva Cancerului.

Citește și:

Exit mobile version