#ESMO21. Imunoterapia cu pembrolizumab prelungește supraviețuirea fără recidivă în stadiile IIB și IIC de melanom

  • Acces la inovație
  • Imuno-oncologia



Tratamentul adjuvant cu pembrolizumab la pacienții cu melanom în stadiul IIB și IIC determină o reducere de 35% a riscului de recurență a bolii, comparativ cu placeboKEYNOTE-716 este primul studiu randomizat de fază III care demonstrează beneficiile imunoterapiei la aceste categorii de pacienți. Rezultatele au fost prezentate în cadrul sesiunii virtuale a Congresului Societății Europene de Oncologie ESMO 2021.

Stadiul IIB și IIC de melanom se caracterizează prin tumoră primară profundă sau ulcerată, având incidență similară și același risc de recurență și deces precum stadiile IIIA și IIIB. În ciuda riscului echivalent, standardul actual de îngrijire în stadiul IIB sau IIC este tratamentul expectativ (monitorizarea), pe când pentru pentru stadiile IIIA și IIIB de melanom se recomandă terapia adjuvantă.

abonare

FDA evaluează în prezent tratamentul cu pembrolizumab pentru o nouă indicație, în stadiul IIB și IIC de melanom. Dacă va fi aprobat, va permite introducerea timpurie a imunoterapiei în managementul melanomului și extinderea numărului de pacienți care ar putea beneficia de acest tratament.

Studiul KEYNOTE-716 a inclus 976 de pacienți (adulți, dar și copii și adolescenți cu vârsta de peste 12 ani inclusiv) cu rezecție completă a melanomului stadiu IIB sau IIC și fără implicarea ganglionilor limfatici. Aceștia au fost împărțiți în grupuri pentru a primi inhibitorul PD-1, pembrolizumab, sau placebo timp de până la un an. După o monitorizare mediană de 14,4 luni, pembrolizumab a prelungit semnificativ supraviețuirea fără recurență comparativ cu placebo.

În timpul celor peste 14 luni de urmărire, 11,1% dintre pacienții tratați cu pembrolizumab au înregistrat recurența bolii, comparativ cu 16,8% în grupul placebo, în timp ce recurențele la distanță au fost aproape înjumătățite cu pembrolizumab versus placebo.

„În trecut se considera că melanomul în stadiu incipient nu recidivează foarte repede și că acești pacienți nu dezvoltă boală metastatică. Aceste noi date resping în mod clar această idee și arată că pacienții cu stadiul II de melanom cu risc crescut recidivează rapid și la distanță, la fel ca pacienții cu stadiul IIIA și IIIB. Tratamentul cu pembrolizumab a redus în mod semnificativ statistic riscul, indicând faptul că pacienților cu stadiu II ar trebui să li se ofere terapie adjuvantă” – Dr. Jason J. Luke, Cancer Immunotherapeutics Center, UPMC Hillman Cancer Center, Pittsburgh, SUA

Un motiv pentru care nu se administra tratament adjuvant în stadiul II de melanom a fost reprezentat de efectele secundare potențiale ale tratamentelor disponibile anterior. Singurele terapii disponibile erau interferonul în doze mari și ipilimumab, ambele fiind asociate cu peste 50% rate de evenimente adverse severe, ceea ce nu putea fi tolerat pentru pacienții cu boală în stadiu incipient. Însă acum, acest tratament anti-PD-1 oferă un scenariu risc/beneficiu favorabil pe baza noilor rezultate.

Studiile clinice în curs examinează combinații noi în stadiul III de melanom – de exemplu, terapii țintite anti-VEGF sau peg-IL-2 sau anticorpi anti-LAG-3 plus terapie anti-PD-1, comparativ cu monoterapia anti-PD-1.

Citește și: