Vaccinul terapeutic de tip ARNm pentru melanomul avansat, produs de BioNTech, administrat primului pacient într-un studiu de fază II

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizatăVaccinul împotriva cancerului, BNT111, bazat pe tehnologia ARNm și dezvoltat de BioNTech a intrat în studiu clinic de fază II, fiindu-i administrat primului pacient cu melanom. Vaccinul este evaluat în combinație cu cemiplimab (Libtayo), la pacienții cu melanom în stadiul III sau IV, nerezecabil, anti-PD1, refractar sau recidivat.

Vaccinul se administrează intravenos și conține ARN-ul mesager care codifică patru antigene tumorale specifice, optimizat pentru imunogenitate și livrat sub formă de ARN-lipoplex (un excipient pe bază de lipide, nonviral, utilizat pentru livrarea materialului genetic). Mai mult de 90% dintre melanoame exprimă cel puțin unul dintre cele patru antigene tumorale codificate în BNT111 (NY-ESO-1, MAGE-A3, tirosinază și TPTE).

abonare

BNT111 este principalul produs al platformei FixVac a BioNTech și cel mai avansat (mai există încă patru posibile vaccinuri candidate, în faze de dezvoltare incipiente). Datorită modului în care este livrat materialul genetic, BNT111 este considerat un vaccin ARNm de generația a doua.

„Viziunea noastră este de a valorifica puterea sistemului imunitar împotriva cancerului și a bolilor infecțioase. Am putut demonstra potențialul vaccinurilor ARNm în abordarea COVID-19. Nu trebuie să uităm că neoplasmele sunt, de asemenea, o amenințare globală pentru sănătate, chiar mai gravă decât pandemia actuală. BNT111 a demonstrat deja un profil de siguranță favorabil și rezultate preliminare încurajatoare în evaluarea clinică timpurie. ”, a declarat dr. Özlem Türeci, cofondator și director medical al BioNTech.

Atunci când auzim termenul „vaccin”, ne gândim, în primul rând, la prevenție. Deși folosește o tehnologie asemănătoare cu a vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat în parteneriat cu Pfizer, există o diferență majoră. Vaccinul BNT111 nu este administrat cu scop preventiv, ci de tratament – el nu previne apariția melanomului, ci stimulează răspunsul imun, prin celulele T, țintind patru antigene tumorale, despre care se cunoaște la momentul actual că au cel mai mare impact în apariția și evoluția melanomului.

BNT111, vaccin ARNm pentru cancer
Vaccinul terapeutic de tip ARNm pentru melanomul avansat, produs de BioNTech, administrat primului pacient într-un studiu de fază II

Revoluția tehnologiei ARNm

Dezvoltarea vaccinurilor împotriva cancerului pe bază de acizi nucleici a câștigat un impuls considerabil datorită avansului tehnologiilor moderne de secvențiere și a noilor terapii sintetice bazate pe ARN, care pot fi ușor adaptate după identificarea mutațiilor specifice tumorii fiecărui pacient.

ARNm sunt molecule mai simple decât proteinele și pot fi obținute printr-un procedeu chimic, nu prin sinteză biologică. Este mai simplu să fie obținute, standardizate și produse în masă. Orice proteină care poate fi codificată și exprimată de ARNm poate fi folosită în dezvoltarea de vaccinuri cu scop preventiv sau de tratament.

Datorită ușurinței cu care tehnologia ARNm poate fi adaptată în funcție de cerințele genetice ale bolii sau pacientului, producția este optimizată, fiind garantată o rată mai mare de succes. Și, în consecință, se poate adresa unor populații extinse. Mai mult, o astfel de abordare ar putea duce la descoperirea de candidați pentru boli despre care se credea că nu au nicio soluție terapeutică.

Tehnologia ARNm este studiată de peste 20 de ani, însă succesul noilor vaccinuri împotriva COVID-19 bazate pe ARNm a funcționat ca un catalizator în acest domeniu. Un astfel de precedent va facilita adoptarea unei astfel de abordări de precizie la nivel global.

Mai multe vaccinuri împotriva cancerului, pe bază de ARNm, se află în studii clinice.

Detalii despre studiul BNT111-01

Studiul BNT111-01, care se desfășoară printr-o colaborare BioNTech și Regeneron, a fost revizuit și aprobat de autoritățile de reglementare din Spania, Germania, Italia și Polonia, precum și de cele din Regatul Unit, Statele Unite și Australia. Studiul randomizat deschis evaluează eficacitatea, tolerabilitatea și siguranța BNT111 în combinație cu Libtayo, un anticorp monoclonal anti-PD-1. 120 de pacienți vor fi înrolați.

Acest studiu clinic de fază 2 se bazează pe rezultatele anterioare din studiul fază 1 Lipo-MERIT (în care s-a stabilit doza optimă), care a demonstrat un profil de siguranță favorabil la 89 de pacienți cu melanom avansat. În plus, analiza eficacității studiului Lipo-MERIT într-un subgrup de 42 de pacienți cu melanom metastatic tratați anterior cu un inhibitori de puncte de control a arătat că BNT111 a mediat răspunsuri de durată atât ca monoterapie, cât și în combinație cu anticorpi anti-PD-1, iar răspunsul indus de BNT111 a fost asociat cu activarea și proliferarea limfocitelor CD4+ și CD8+, cu activitate țintită contra antigenelor tumorale.

Citește și: