STUDIU. Produsele de protecție solară care conțin octocrilen acumulează în timp o substanță cancerigenă

  • Health literacy



Una dintre principale recomandări ale Codului European împotriva Cancerului face referire la evitarea expunerii îndelungate la soare, precum și utilizarea produselor de protecție solară în momentul expunerii. Razele ultraviolete ale soarelui s-au dovedit a fi un factor de risc pentru apariția cancerelor de piele, iar protecția împotriva acestora, utilizând produse cu SPF 30+ este mai mult decât necesară. La fel de importantă este și alegerea unei creme potrivite pentru protecție solară, una în a cărei compoziție să nu se găsească substanțe care ar putea fi dăunătoare.

Un studiu realizat de Laboratory of Biodiversity and Microbial Biotechnology of the Oceanological Observatory of Banyuls-sur-Mer (Sorbonne University/CNRS) atenționează utilizatorii produselor de protecție solară asupra cremelor care conțin octocrilen, o substanță care se degradează în interiorul recipientelor, odată cu trecerea timpului, transformându-se într-un compus carcinogenic cunoscut – benzofenonă.

abonare

Obiectivele principale ale studiului au fost de a determina dacă benzofenona se găsește într-un număr mare de creme de protecție solară sau alte produse SPF, modul în care concentrația benzofenonei din aceste produse se modifică în timp (dacă aceasta crește odată cu îmbătrânirea produsului sau nu), precum și dacă degradarea octocrilenului este ceea ce conduce la contaminarea produsului cu benzofenonă.

Din punct de vedere chimic, octocrilenul se obține prin condensarea aldolică a benzofenonei cu 2-etilhexil-2-cianoacetat, conform reacțiilor chimice din imaginea de mai jos. La rândul său, benzofenona poate apărea într-un produs de protecție solară fie prin contaminarea anterioară a octocrilenului utilizat în obținerea produsului respectiv, fie prin acumulare, din degradarea naturală a octocrilenului odată cu îmbătrânirea produsului. Benzofenona și alți derivați ai săi structurali (benzofenona-1 și benzofenona-3) sunt compuși despre care se știe deja că sunt genotoxici și carcinogenici, în același timp în care induc afecțiuni dermatologice precum dermatită, dermatită fotoindusă, eritem și urticarie.

Reacția chimică de transformare a octocrilenului în benzofenonă
Sursă: Chem. Res. Toxicol. 2021, 34, 4, 1046-1054

În Statele Unite ale Americii, în anul 2019 pe piață se găseau 2.999 de produse SPF care conțineau ortocrilen. Rezultatele studiului arată noi probe științifice care subliniază pericolul individual și de sănătate publică pe care îl impun produsele pe bază de octocrilen și respectiv contaminate cu benzofenonă.

Autorii studiului au analizat din punct de vedere chimic, în triplicat, 17 produse SPF, 16 dintre acestea conținând octocrilen. Aceștia au identificat prezența benzofenonei în toate cremele pe bază de octocrilen, compusul cancerigen fiind nedetectabil în produsele fără octocrilen. O altă descoperire a fost modul în care variază concentrația benzofenonei din produse odată cu trecerea timpului. Conform rezultatelor, această concentrație crește rapid și mult odată cu îmbătrânirea produselor.

Faptul că produsele de protecție solară pe bază de octocrilen sunt contaminate cu benzofenonă ridică un semnal de alarmă atât pentru sănătatea individuală cât și pentru cea publică, aceleași produse au un impact nociv și asupra mediului acvatic. Conform studiilor, octocrilenul afectează coralii, conducând la scăderea rezilienței recifurilor de corali în timp.

În prezent, utilizarea octocrilenului în cremele de protecție solară este interzisă în anumite teritorii precum Insulele Virgine, Republica Insulelor Marshall și Republica Palau. În Hawaii, în 2018, a fost adoptată o lege conform căreia este interzisă vânzarea, oferirea sau distribuția cremelor de plajă care conțin oxibenzonă și/sau octinoxat, alți doi compuși cancerigeni, componenți ai acestor produse.

Opinia SCCS despre octocrilen

Comitetul Științific pentru Protecția Consumatorului (SCCS) din cadrul Comisiei Europene a formulat o serie de concluzii cu privire la siguranța utilizării octocrilenului în produsele de protecție solară:

  • Octocrilenul, în compoziția produselor cosmetice utilizate individual, este considerat un filtru sigur împotriva razelor UV în concentrații de până la 10%;
  • Octocrilenul este considerat sigur pentru utilizarea combinată a loțiunilor care protejează împotriva soarelui, cremelor de față, de mâini și rujuri, în momentul în care concentrația sa nu depășește 10%;
  • Când concentrația octocrilenului este mai mare de 10% în compoziția produselor, utilizarea combinată a acestora nu mai este considerată sigură;
  • Utilizarea octocrilenului este considerată sigură în spray-uri cu protecție solară, atunci când concentrația acestuia nu depășește 9%, iar produsul este utilizat alături de creme de față, mâini și rujuri care conțin octocrilen în concentrație de 10%;
  • Deși există studii in vivo care sugerează posibile efecte endocrine negative ale octocrilenului, în momentul de față datele nu sunt suficient de concludente pentru a se demara un proces de evaluare a siguranței;
  • Deși s-au raportat cazuri de sensibilitate la contact în momentul interacționării cu octocrilenul, având în vedere multitudinea produselor de pe piață care conțin această substanță, numărul cazurilor de dermatită de contact raportate sunt neglijabile;
  • Fotoalergia la octocrilen se află într-o puternică legătură cu o fotoalergie anterioară la ketoprofen topic;

SCCS nu abordează și efectele pe care octocrilenul le poate avea asupra mediului înconjurător, documentul Comitetului concentrându-se numai pe siguranța substanței la nivelul populației.

Atitudinea FDA vizavi de produsele de protecție solară care conțin oxibenzonă și octinoxat

În contextul în care produsele de protecție solară sunt mai mult decât necesare, însă la fel de importantă este și siguranța pe care o oferă utilizatorilor, Food and Drug Administration lansează un proces pentru lansarea unei declarații despre impactul asupra mediului („environmental impact statement” – EIS) în ceea ce privește utilizarea oxibenonei și octinoxatului în compoziția cremelor de plajă.

Numeroase produse de protecție solară conțin compuși cancerigeni

La începutul lunii mai 2021, FDA a publicat în Registrul Federal documentul “Intent to Prepare an Environmental Impact Statement for Certain Sunscreen Drug Products for Over-The-Counter Use”, conform căruia lansarea EIS-ului se va face atunci când „vor exista suficiente date sau informații dintr-o evaluare de mediu sau altfel disponibile Agenției, care vor conduce la constatarea faptului că acțiunea propusă de Agenție poate afecta în mod semnificativ calitatea mediului uman”.

Primul pas în această inițiativă implică un „public scoping process”, un proces care să evalueze orice impact de mediu asociat cu utilizarea oxibenzonei și octinoxatului în cremele de plajă.

Conform documentului publicat de FDA, în acest moment inițial al procesului Agenția a identificat patru alternative:

  • FDA va concluziona că nu este permisă includerea oxibenzonei și octinoxatului în cremele de plajă, comercializate fără NDA (new drug application);
  • FDA va concluziona că este permisă includerea oxibenzonei și octinoxatului în cremele de plajă comercializate fără NDA;
  • FDA va concluziona că nu este permisă includerea oxibenzonei în cremele de plajă comercializate fără NDA este permisă dar nu este permisă includerea octinoxatului în cremele comercializate fără NDA;
  • FDA va concluziona că nu este este permisă includerea octinoxatului în cremele de plajă vândute fără NDA, dar nu este permisă includerea oxibenzatului în cremele de plajă vândute fără NDA.

La finalul acestei luni, o companie farmaceutică online, cunoscută pentru testarea fiecărui lot de medicamente pe care îl vinde a trimis o petiție către FDA pentru retragerea a 40 de loturi de creme de protecție solară și post-expunere la soare, deoarece au descoperit în conținutul lor nivele mari de benzen.

„Este un fapt îngrijorător legat de cremele de protecție solară deoarece multiple studii FDA au demonstrat cum ingredientele din aceste produse se absorb foarte repede în piele și ajung în sânge într-o concentrație foarte ridicată” – afirmă David Light, CEO al Valisure.

Compania a testat 294 de loturi provenind de la 69 de companii și au găsit cantități de benzen în 27% din cazuri. Anumite loturi conțineau o concentrație chiar și de trei ori mai mare decât limita maximă permisă de FDA de 2ppm.

Citește și: