FDA aprobă prima terapie care are ca țintă o mutație a genei KRAS, cu indicație în cancerul pulmonar non-microcelular avansat

  • Oncologie



FDA a aprobat Lumakras (sotorasib), prima terapie țintită pentru pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) cu mutație KRAS G12C, care au primit anterior cel puțin o linie de tratament sistemic. După aproape 40 de ani de cercetare asupra anomaliilor genei KRAS, aceasta a devenit pentru prima dată o țintă acționabilă. KRAS G12C reprezintă în jur de 13% dintre mutațiile care apar în NSCLC.

„Multă vreme, tumorile cu mutații în gena KRAS au fost considerate rezistente la tratament și au reprezentat o nevoie neacoperită pentru pacienții cu diverse tipuri de cancere. Această aprobare reprezintă un pas important spre o personalizată a tratamentului acestor pacienți”, a declarat Dr. Richard Pazdur, director al Centrului de Excelență în Oncologie din cadrul FDA.

Pentru a confirma diagnosticul și indicația terapiei cu Lumakras, FDA a aprobat și două teste genetice companion, QIAGEN therascreen KRAS RGQ PCR kit (produs de QIAGEN GmbH) și Guardant360 CDx (produs de Guardant Health). Testul QIAGEN GmbH analizează țesutul tumoral, în timp ce Guardant360 CDx este un test de biopsie lichidă și se efectuează din sângele pacientului.

abonare

Tratamentul cu Lumakras a fost evaluat în cadrul studiului CodeBreaK 100, care a înrolat 124 de pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular local avansat sau metastatic, cu mutație G12C la nivelul genei KRAS și cu progresie a bolii în urma terapiei cu inhibitori ai punctelor de control sau chimioterapiei pe bază de platină.

Rezultatele au arătat o rată a răspunsului obiectiv de 36%. Durata mediană a răspunsului sub tratament a fost de 10 luni iar 58% dintre pacienți înregistrat o durata a răspunsului de 6 luni sau mai mare. Rata de control a bolii cu sotorasib a fost de 81%.

Unul dintre obiectivele secundare a fost examinarea biomarkerilor. Rezultatele unei analize a studiului arată că eficacitatea sotorasib se menține și în cazul tumorilor care sunt PD-L1 negative și a celor care au mutații STK11 (acestea fiind asociate cu un prognostic nefavorabil).

Sotorasib a fost aprobat prin procedură accelerată pe baza acestor rezultate și a primit statutul de medicament orfan, ceea ce încurajează dezvoltarea de noi terapii pentru bolile rare.

Doza recomandată în urma analizei datelor clinice, farmacocinetice și farmacodinamice este de 960 miligrame. Cele mai frecvente reacții adverse ale Lumakras includ: diaree, dureri musculoscheletale, greață, fatigabilitate, hepatotoxicitate sau tuse. Tratamentul trebuie întrerupt temporar în caz de apariție a simptomelor de boală interstițială pulmonară și definitiv dacă aceasta se confirmă.

Lumakras sotorasib

 

Despre cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este printre cele mai frecvente forme de cancer și cauza principală de deces legat de cancer în întreaga lume. Cancerul pulmonar non-microcelular însumează 80-85% dintre toate cancerele pulmonare, conform datelor Societății Americane pentru Cancer. Acesta poate fi împărțit în funcție de mutațiile genetice prezente în mai multe subtipuri moleculare.

Mutațiile la nivelul KRAS sunt cel mai frecvent întâlnite alterări moleculare în cancerul pulmonar nomicrocelular, în aproximativ 25% din cazuri și se produc cel mai des la nivelul codonului 12; varianta KRAS G12C este prezentă în aproximativ 13% din cazuri. 

Prezența acestora se asociază cu fumatul și comportă un prognostic slab și un răspuns modest la tratamentul cu inhibitori tirozin kinazici anti-EGFR, dar nu influențează răspunsul la chimioterapie.

Mutațiile la nivelul KRAS nu se întâlnesc în general împreună cu alte mutații în EGFR, ROS1, BRAF, ALK; din acest motiv, testarea inițială a KRAS reprezintă o metodă de selecție a pacienților care ar putea să nu beneficieze de testări moleculare ulterioare.

Citește și: