Care sunt tipurile de cancer care pot fi prevenite 100%? Cum putem preveni cele mai frecvente tipuri de cancer?
Cancerul afectează două persoane din cinci de-a lungul vieții (39.6% din populație primește un diagnostic de cancer, conform Institutului Național de Oncologie din SUA) și se estimează că incidența cancerului va crește cu 50% până în anul 2030.
Conform studiilor, 42% dintre cazurile de cancer sunt produse de factori pe care îi putem modifica.
Care sunt tipurile de cancer pe care, prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos, le putem preveni într-o măsură mai mare sau mai mică? Cum putem preveni cancerele care pot fi prevenite?
Citiți în continuare primul episod consacrat prevenției cancerului din cadrul campaniei “Să discutăm altfel despre cancer”.
Cancerele care pot fi prevenite în totalitate
În ceea ce privește anumite tipuri de cancer, peste 95% dintre cazuri sunt evitabile.

Cancerul de col uterin
Reprezintă al șaptelea tip de cancer ca frecvență, cu 528.000 de cazuri nou diagnosticate în 2012 în întreaga lume, și este 100% prevenibil. Acesta este cauzat de infecția cu virusul HPV. O serie de măsuri pot scădea incidența cancerului de col uterin:
- Contactul sexual protejat cu metode de barieră (prezervativ);
- Vaccinarea împotriva HPV;
- Screeningul cancerului de col uterin: testul Babeș-Papanicolau.
Sarcomul Kaposi
Toate cazurile de sarcom Kaposi sunt asociate infecției cu virusul HHV8. Acesta este un neoplasm rar, cu o incidență de 6 cazuri per milion în SUA și afectează în principal persoanele imunodeprimate: infecție HIV, transplant de organ. Protejându-te de infecția cu HIV, implicit te protejezi de apariția acestui tip de cancer.
Melanomul
Melanomul este un neoplasm cunoscut ca fiind deosebit de agresiv, cu o supraviețuire la 5 ani de 15-20%, în cazul stadiului metastatic. 95.1% dintre cazurile de melanom sunt prevenibile. Acestea sunt asociate cu expunerea la radiații UV. Incidența melanomului poate fi scăzută prin limitarea expunerii la radiații UV. Ce trebuie să faceți:
- Evitați expunerea la soare, mai ales la mijlocul zilei (orele 10- 16);
- Evitați arsurile solare;
- Evitați utilizarea metodelor de bronzare artificială ;
- Nu expuneți copiii mici (mai ales cu vârsta sub 6 luni) la soare;
- Acoperiți zonele expuse, cu haine, pălării cu boruri largi și ochelari de soare;
- Folosiți creme cu factor de protecție solar (SPF) adecvat;
- Examinați-vă pielea (lunar) și consultați un medic (anual).
Cum pot fi prevenite cele mai frecvente forme de cancer?
5 dintre cele mai frecvente 8 cancere la nivel mondial sunt asociate cu factori de risc evitabili, în aproximativ jumătate din cazuri.

Cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer, a fost responsabil de 1.69 milioane de decese la nivel mondial în anul 2015. Cancerul pulmonar este asociat cu factori de risc evitabili într-o proporție de 85.5%. Factorii de risc asociați sunt:
- Fumatul – principalul factor de risc, responsabil de 81.7% dintre cazuri;
- Fumatul pasiv (expunerea la fum de țigară), responsabil de 2.7% dintre cazuri;
- Dieta neadecvată, prin consum insuficient de fructe și legume: este asociată cu 8.9% dintre cazurile de cancer pulmonar;

Cancerul colorectal
Cancerul de colon și rect, al treilea tip de cancer ca frecvență, a produs 774.000 de decese în anul 2015. 54% dintre aceste decese ar putea fi evitate:
- 11.7% dintre cazuri sunt asociate cu fumatul;
- Excesul ponderal conduce la 5.2% din totalul de cazuri diagnosticate;
- Consumul de alcool este asociat cu 12.8% dintre cazuri;
- Consumul de carne roșie și carne procesată este responsabil pentru 5.4% și, respectiv, 8.2% dintre cazuri;
- 10.3% dintre cazuri sunt cauzate de consumul insuficient de fibre alimentare.
Cancerul colorectal poate fi prevenit printr-o serie de măsuri:
- Screening pentru persoanele peste 50 de ani;
- Adoptarea unui stil de viață sănătos, prin menținerea unei greutăți corporale normale, efectuarea de exercițiu fizic regulat, renunțarea la fumat, adoptarea unei diete bogate în fructe și legume și sărace în carne roșie, procesată și alcool.
Cancerul gastric
Și cancerul de stomac, responsabil de 754.000 de decese în anul 2015, este evitabil în 43.6% dintre cazuri:
- Principalul factor de risc evitabil pentru apariția cancerului de stomac este infecția cu H. pylori, care produce 31.2% dintre cazuri;
- Și fumatul este un factor de risc semnificativ, cu 17.4% dintre cazuri;
- 17.5% dintre cazuri sunt asociate cu greutatea corporală excesivă;
- 4.8% dintre cazuri sunt asociate cu consumul de carne procesată;
Riscul de apariție a cancerului gastric scade cu adoptarea unei diete sănătoase:
- Alimentație bogată în legume, fructe;
- Consumul de cereale integrale pentru un aport crescut de fibre alimentare;
- Înlocuirea cărnii procesate și conservate cu carne albă, pește și leguminoase.
Cancerul hepatic
Deși cancerul de ficat este al șaselea ca incidență, acesta este al doilea ca mortalitate, cu 788.000 de decese. 68.5% dintre cazuri sunt evitabile. Cancerul hepatic prezintă doi factori de risc infecțioși specifici, și anume virusurile hepatitice:
- Infecția cu virus hepatitic B conduce la 6.6% dintre cazurile de cancer;
- Virusul hepatitic C produce 24.2% dintre cazuri;
- 21.6% dintre cazuri sunt asociate cu consumul de alcool;
- Fumatul este asociat cu 23.2% dintre cazuri;
- Greutatea corporală excesivă este asociată cu 33.9% dintre cazurile de cancer hepatic
Numeroase cazuri de cancer hepatic pot fi evitate prin adoptarea unor măsuri:
- Vaccinarea împotriva VHB;
- Evitarea infecției cu VHB și VHC prin evitarea contactelor sexuale neprotejate și a drogurilor injectabile;
- Tratamentul interferon-free al hepatitei C
- Scăderea consumului de alcool și de tutun;
- Menținerea unei greutăți corporale normale.
Cancerul esofagian
Cancerul esofagian reprezintă al optulea tip de cancer ca număr de cazuri nou diagnosticate, dar este asociat cu o mortalitate ridicată: supraviețuirea medie la 5 ani este de doar 18%. 68.4% dintre cazuri sunt asociate cu factori de risc modificabili:
- Fumatul este responsabil pentru 50% dintre cazurile de cancer esofagian;
- 32.2% dintre cazuri sunt asociate cu greutatea corporală excesivă;
- 21% dintre cazuri sunt asociate cu consumul de alcool.
O serie de modificări în stilul de viață pot duce la scăderea incidenței cancerului esofagian:
- Renunțarea la fumat;
- Renunțarea la consumul excesiv de alcool;
- Menținerea unei greutăți corporale normale.
CITEȘTE ȘI:
- Ziua Mondială a Cancerului 2018: Să discutăm ALTFEL despre cancer – prevenție, depistare precoce, diagnostic de precizie, tratament
- Lansarea campaniei „Să discutăm ALTFEL despre cancer”. ALTFEL despre prevenția, depistarea precoce, diagnosticul precis și tratamentul modern al bolii
- STUDIU. O treime dintre cancere pot fi prevenite prin schimbarea și menținerea unui stil de viață sănătos