Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Renunțarea la fumat imediat după diagnosticarea cu cancer crește rata de supraviețuire a pacienților

Un studiu recent publicat în JAMA Oncology a arătat că pacienții cu cancer care au renunțat la fumat imediat după diagnosticare au avut rata de supraviețuire cea mai mare, comparativ cu cei ce au continuat să aibă acest viciu.

Analiza, realizată de o echipă de cercetători de la MD Anderson Cancer Center, a urmărit un grup de 4.526 de pacienți cu vârste cuprinse între 47 și 62 de ani, jumătate dintre aceștia fiind femei, care erau fumători activi la momentul diagnosticării cu cancer și care s-au înscris în programul Tobacco Research and Treatment al centrului. Pacienții au beneficiat de un program de renunțare la tutun care a inclus consiliere personalizată și farmacoterapie (medicamente pentru reducerea dorinței de a fuma), desfășurat pe parcursul a 6 până la 8 sesiuni, majoritatea prin telemedicină. Starea lor de abstinență și ratele de supraviețuire au fost evaluate la trei, șase și nouă luni după începerea tratamentului.

Rezultatele obținute au arătat că pacienții care au renunțat la fumat în primele trei luni au avut un risc de deces redus cu 25%, cei care au renunțat în primele șase luni au avut un risc redus cu 21%, iar cei care au renunțat după aproximativ nouă luni au înregistrat o scădere de 15% a riscului de deces. În medie, pacienții care au renunțat la fumat în aceste perioade au avut o durată mediană de supraviețuire de 3,9 ani, comparativ cu doar 2,1 ani pentru cei care au continuat să fumeze. Chiar și pacienții care au început renunțat la fumat în primii cinci ani după diagnostic au beneficiat de o creștere a ratei de supraviețuire, totuși acest avantaj a fost mai puțin pronunțat decât în cazul celor care au renunțat mai devreme. Aceste rezultate demonstrează că, deși renunțarea timpurie la fumat oferă cele mai mari beneficii, pacienții care renunță mai târziu își mai pot îmbunătăți calitatea vieții.

Sursa: Freepik

Studiul subliniază importanța renunțării la fumat ca o componentă esențială a tratamentului oncologic. Conform unei statistici publicate de American Cancer Society, aproximativ 101.300 din 125.070 de decese cauzate de cancer pulmonar (81%) în 2024 vor fi cauzate direct de fumat, cu alte 3500 cauzate de fumatul pasiv.

Autorii articolului încurajează oncologii să acorde sprijin în acest sens pacienților recent diagnosticați, având în vedere că intervenția timpurie duce la o rată de supraviețuire mai mare și reduce riscul de progresie a cancerului și al altor afecțiuni asociate cu acesta.

Citește și:

Exit mobile version