Renunţarea la fumat înainte de 35 de ani poate reduce complet riscurile asociate, cu beneficii pe termen lung asupra sănătății

  • Prevenție



Renunţarea la fumat înainte de vârsta de 35 de ani anulează complet riscurile aupra sănătăţii asociate continuării acestui obicei, conform unui studiu publicat în JAMA Network Open. În medie, 80% din riscul de deces adăugat de continuarea fumatului a fost scăzut prin renunţarea la fumat. Mai mult:

  • Dacă întreruperea fumatului a avut loc după 35 de ani, dar înainte de 45 de ani, excesul de risc de deces atribuit continuării fumatului a scăzut cu 90%.
  • Dacă renunţarea la acest obicei a avut loc între 45 şi 64 de ani, riscul a scăzut cu 66%.

Deşi fumatul se asociază cu numeroase patologii cronice cu morbiditate şi mortalitate ridicate, fumătorii sunt adesea slab motivaţi să renunţe la acest obicei, dezvoltarea afecțiunilor fiind privită drept un eveniment care va avea loc într-un viitor îndepărtat, fără a considera necesară sau justificată întreruperea imediată a fumatului cu scop preventiv.

abonare

Studiul a inclus peste 550 000 de persoane ale căror date au fost colectate de Centers for Disease Control and Prevention (CDC Statele Unite) din 1997 până în 2018, iar informaţiile referitoare la cauzele de deces au fost strânse până la sfârşitul anului 2019. Fumătorii incluşi au avut un risc aproape 3 ori mai ridicat de a deceda de orice cauză faţă de grupul de persoane care a fumat maxim 100 de ţigări pe tot parcursul vieţii. La actualii fumători, 70% dintre decesele determinate de cancer, 60% dintre decesele de cauză cardiovasculară şi peste 90% dintre decesele provocate de boli ale tractului respirator inferior au fost atribuite fumatului.

STUDIU. Renunţarea la fumat poate să anuleze complet riscurile asociate asupra sănătăţii. Până la ce vârstă este posibil?
Sursa foto: Pixabay

La analiza subgrupelor de participanţi (în funcţie de etnie, sex etc.) au fost obţinute rezultate similare, deşi patternurile şi obiceiurile legate de fumat pot varia mult între acestea. Aceeaşi reducţie a riscului a fost obţinută şi când analiza a fost realizată în funcţie de cauza decesului: cancer, boli cardiovasculare, afecţiuni ale tractului respirator inferior.

Reversibilitatea leziunilor produse de fumat la întreruperea acestui obicei a fost evidenţiată anterior la nivel celular şi molecular. Scăderea riscului de deces asociat fumatului, demonstrată utilizând date însumând un număr impresionant de persoane din acest nou studiu, constituie un argument suplimentar puternic, care susține beneficiile esențiale oferite de renunţarea la fumat.

Citeşte şi: