Câte tipuri de cancer apar din cauza fumatului? Renunțarea la fumat, metoda prin care poți evita 55% dintre cazurile de cancer evitabil
Fumatul este cel mai cunoscut factor nociv pentru sănătatea umană, și un factor de risc important pentru numeroase patologii. 55% dintre toate cazurile de cancer evitabile sunt cauzate de expunerea la fumul de țigară, pasiv sau activ.

De ce este fumatul atât de periculos?
Influența tutunului asupra apariției cancerului
Tutunul – prin fumat direct sau prin expunere indirectă- predispune la cancer deoarece conține peste 60 de substanțe capabile să afecteze ADN-ul și să determine celula să se transforme în celulă canceroasă (substanțe cunoscute drept carcinogeni).

Dependența de nicotină
Un alt motiv pentru care tutunul este atât de periculos este faptul că este deosebit de greu să „te lași de fumat”. Dependența de tutun este cauzată de componența sa în nicotină – o substanță care acționează la nivelul creierului și stimulează producerea de dopamină (unul dintre „hormonii fericirii”). Dacă se administrează nicotina în mod regulat prin fumat, receptorii din creier „se obișnuiesc” cu aceasta și necesită cantități tot mai mari pentru a produce efectul plăcut – astfel se produce dependența propriu-zisă.
Fumatul la nivelul populației
Se estimează că 45 de milioane de americani fumează în mod curent. Dintre aceștia, 70% afirmă că ar dori să se lase, dar doar 3% dintre fumători anual renunță cu succes la fumat.
În 2014, 5.9% dintre europeni fumau minimum 20 de țigări pe zi. În România, 19.8% dintre adulți sunt fumători. Dintre bărbați, 32.2% sunt fumători, iar 8.3% dintre femei fumează – cea mai scăzută rată la nivel european.
Evitarea tutunului este cel mai eficient lucru pe care îl putem face împotriva cancerului.
Studiul care a stabilit că 42% dintre cazurile de cancer sunt legate de factori de risc evitabili a subliniat și importanta fumatului: acesta este principalul factor de risc evitabil.
- 19% din totalul de cazuri de cancer se corelează cu fumatul;
- 29.6% dintre decese se corelează cu fumatul;
- fumatul de tutun este asociat cu 55% dintre cazurile de cancer prevenibil la bărbați;
- fumatul de tutun este asociat cu 35% dintre cazurile de cancer prevenibil la femei;
- se estimează că în 2017, fumatul a cauzat 190.500 de decese prin cancer;
- fumatul este asociat cu 18 tipuri de cancer, printre care de plămân, faringe și laringe , esofag, colon, ficat și pancreas, col uterin, căi urinare;
- expunerea pasivă la fum de țigară predispune la cancer de plămân, bronhii, trahee;

Nu doar cancerul pulmonar este asociat cu fumatul
Fumul de țigară exercită efecte cancerigene asupra mai multor organe.
Primul afectat este plămânul : 81.7% dintre cazuri se corelează cu consumul de tutun.
Alte organe afectate sunt cele din căile respiratorii și digestive superioare :
- Laringele (73.8% dintre cazuri);
- Esofagul (50%);
- Cavitățile orale, nazale, faringele și sinusurile paranazale (49.2%);
- În plus, 46.9% din cazurile de cancer de vezică urinară se asociază cu fumatul.
Alte localizări ale cancerului favorizate de fumat: ficat (23.2% din cazuri), col uterin în cazul femeilor (19.9%), rinichi (17.4%), stomac (17.4%), leucemie mieloida (15.1%), colon si rect (11.7%) și pancreas (10.2%).
CITEȘTE ȘI: