Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Răspândirea dezinformării despre tratamentele pentru cancer prin intermediul aplicatiei TikTok poate reprezenta un pericol ascuns pentru tineri

Concluzia unui studiu realizat recent în cadrul Universitatii din Londra, a scos la iveală o realitate alarmantă: 81% dintre videoclipurile de pe TikTok care promovează „vindecări miraculoase” pentru cancer conțin informații false. Studiul subliniază pericolul uriaș pe care această platformă îl reprezintă, mai ales pentru tineri, deoarece ei nu folosesc TikTok doar ca mijloc de divertisment, ci și ca sursă de informații despre sănătate.

Un aspect îngrijorător al studiului a fost rolul algoritmului TikTok, care nu doar că favorizează răspândirea dezinformării, dar și încurajează utilizatorii să accepte idei conspiraționiste sau să achiziționeze produse potențial periculoase.

Printre lucrurile promovate în videoclipurile analizate s-au numărat uleiul de oregano, sâmburii de caise și produse folosite in deparazitarea câinilor, toate fiind prezentate drept remedii pentru cancer. Aceste produse nu doar că nu sunt eficiente, dar pot afecta semnificativ starea de sănătate.

„Cantitatea uriașă de dezinformare despre cancer de pe TikTok este alarmantă. Faptul că 81% dintre videoclipuri conțin informații false ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru autorități. Algoritmul platformei încurajează creatorii de conținut să profite de oameni vulnerabili, ceea ce nu este corect.”, a declarat Dr. Stephanie Alice Baker, lector în sociologie la City St George’s, Universitatea din Londra, într-un articol publicat in Medical Xpress.

Studiul a fost realizat prin crearea unui cont de TikTok, cu căutarea termenului „leac pentru cancer”. Algoritmul de căutare al platformei a fost setat să recomande videoclipuri suplimentare. Pe parcursul lunilor aprilie și mai 2024, au fost colectate și analizate cele mai vizionate 50 de videoclipuri afișate săptămânal pe pagina de recomandări.

Image by freepik

Videoclipurile analizate s-au încadrat în cinci categorii principale:

  1.  Povești ale supraviețuitorilor de cancer
  2. Declarații ale unor medici care susțin existența unor remedii ascunse
  3.  Teorii despre corupția sistemului medical
  4.  Videoclipuri spirituale, care promovează ideea de ca vindecarea poate veni doar prin credință
  5.  Postări despre produse considerate „remedii naturale

Având în vedere influența uriașă pe care TikTok o are asupra tinerilor, este esențial ca platformele de social media să își asume responsabilitatea pentru conținutul distribuit, cu protejarea sănătății publice și a integrității utilizatorilor. Persoanele care folosesc aplicația, în special cei tineri, trebuie educați cu privire la pericolele dezinformării online și încurajați să consulte surse medicale credibile.

Citește și:

Exit mobile version