Oamenii de știință de la Colorado State University au dezvoltat un test rapid care poate detecta insuficiența cardiacă în cel mult 15 minute, dintr-o simplă probă de salivă. Dispozitivul este un biosenzor electrochimic care identifică prezența și nivelul a doi biomarkeri specifici insuficienței cardiace (Galectin-3 și S100A7). Testul este non-invaziv, prezintă o acuratețe ridicată și poate fi utilizat în orice context, inclusiv la domiciliu, fără a fi nevoie de centre specializate sau personal acreditat pentru utilizare. Lucrarea urmează să fie prezentată în cadrul întâlnirii Societății Americane de Chimie, ACS Fall 2024.
În prezent, standardul de screening pentru insuficiența cardiacă constă în realizarea unui test de sânge care măsoară nivelul peptidului natriureic tip-B (BNP), un marker care semnalează momentul în care inima nu mai este capabilă să pulseze suficient sânge oxigenat în organism. Pentru efectuarea acestui test de sânge însă, persoanele sunt nevoite să se deplaseze la spital sau în centre medicale specializate, facilități care de multe ori fie lipsesc din anumite zone (în special cele rurale), fie accesul la ele este îngreunat (costuri de transport, costul serviciilor medicale etc).
eCaDI, testul de unică folosință dezvoltat la Colorado State University, își propune să adreseze discrepanțele în materie de acces la screening pentru insuficiența cardiacă. Mai mult decât atât, dispozitivul are potențialul de a muta screeningul acestei afecțiuni din laborator, direct la domiciliul persoanelor aflate la risc. Cu ajutorul lui, pacienții ar putea să-și monitorizeze funcția cardiacă săptămânal sau o dată la câteva săptămâni (în prezent, screeningul pentru IC se realizează bianual), permițând medicului curant să intervină din timp cu schema terapeutică potrivită. O intervenție timpurie poate conduce la evitarea unui număr semnificativ de decese din cauza insuficienței cardiace.
„Dispozitivul nostru ar fi ideal pentru persoanele aflate la risc înalt pentru insuficiență cardiacă, dar care au acces limitat la spitale sau laboratoare specializate. Dispozitivele sunt foarte ușor de asamblat, în aproximativ 20-30 de minute putem construi 5 astfel de teste. Această lucrare poate servi drept punct de plecare pentru dezvoltarea platformelor de testare a salivei pentru multe alte afecțiuni.
Esteo tehnologie care poate ajuta multe persoane să ducă o viață mai sănătoasă și mai lungă, în special pe cele din comunitățile vulnerabile” – afirmă Trey Pittman, absolvent al Colorado State University.
Pe lângă faptul că oferă rezultate într-un timp foarte scurt, utilizând o simplă probă de salivă, oamenii de știință care au proiectat testul eCaDI estimează că, odată ajuns pe piață, va avea costuri foarte scăzute. Din punct de vedere ingineresc, biosenzorul electrochimic este alcătuit din 5 straturi (3 din material plastic, 2 din material dublu-adeziv). Stratul superior de plastic conține mici găuri de încărcare, corespunzând zonei în care se plasează proba de salivă. Stratul mijlociu de plastic cuprinde canale de mici dimensiuni în interiorul cărora se află un material absorbant care atrage proba de salivă prin interiorul canalelor. Între stratul mijlociu și cel exterior de plastic există o serie de tampoane reactive din fibră de sticlă care reacționează cu proba de salivă pentru a măsura nivelul biomarkerilor specifici insuficienței cardiace, atunci când dispozitivului îi este aplicat un curent electric.
Oamenii de știință au tratat niște probe de salivă cu biomarkerii care ar putea semnala existența insuficienței cardiace, testul eCaDI identificând cu mare acuratețe prezența markerilor specifici. Funcționalitatea biosenzorului a fost testată numai în condiții de laborator, urmând ca în viitor să se înceapă studii și pe subiecți umani.
Citește și:
- STUDIU. Interpretarea RMN-urilor cardiace, posibilă în doar câteva secunde printr-o metodă bazată pe inteligență artificială
- #ACC24 Semaglutida îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție păstrată, diabet și obezitate
- #HeartFailure2024. Semaglutida scade nevoia de diuretice la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată