#HeartFailure2024. Semaglutida scade nevoia de diuretice la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată

  • CardiologieSemaglutida (nume comercial Wegovy), pe lângă efectele pozitive asupra simptomatologiei, poate scădea și necesitatea administrării de medicamente diuretice de ansă, în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (FE ≥45%), conform rezultatelor prezentate la congresul Heart Failure 2024, organizat de Societatea Europeană de Cardiologie.

Cercetătorii au analizat datele din două studii clinice, STEP-HFpEF și STEP-HFpEF DM, care au implicat administrarea de semaglutidă la pacienții care suferă de insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată și obezitate (IMC ≥30 kg/m2), cu sau fără diabet.

abonare

Au fost incluși 1.145 de pacienți (529 din studiul STEP-HFpEF  și  616 din studiul STEP-HFpEF DM), din 18 țări din Asia, Europa, America de Nord și America de Sud. Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri: unui grup i-a fost administrată semaglutidă (2,4 mg o dată pe săptămână, timp de 52 de săptămâni), iar celălalt grup a primit placebo. La momentul inițial al studiului, 220 dintre pacienți nu foloseau diuretice, 702 primeau diuretice de ansă, iar 223 primeau diuretice din alte clase.

Ambele studii au demonstrat ameliorarea simptomatologiei (scorul KCCQ-CSS), îmbunătățirea semnificativă a rezultatelor probei de mers de 6 minute și scăderea în greutate pentru pacienții care au asociat semaglutida tratamentului standard, indiferent de tipul tratamentului diuretic primit, comparativ cu placebo. Totuși, cea mai importantă îmbunătățire a scorului  KCCQ-CSS a fost observată la pacienții care primeau diuretice de ansă ( creștere cu 9,3 puncte față de grupul placebo și cu 4,7 puncte față de pacienții fără diuretic sau cu alt tip de diuretic).

Un rezultat surprinzător a fost faptul că, în intervalul de 52 de săptămâni, doza necesară de diuretice de ansă a scăzut cu 17% în grupul tratat cu semaglutidă, comparativ cu o creștere de 2,4% în grupul placebo, indicând efecte modificatoare de boală din partea semaglutidei.

Rezultatele acestui studiu sugerează că semaglutida poate oferi beneficii semnificative pacienților cu HFpEF, nu doar prin ameliorarea simptomelor și prin contribuția la pierderea în greutate, dar și prin reducerea necesarului de diuretice, fapt care poate conduce la rezultate clinice mai bune pe termen lung.

Citește și