#ACC24 Semaglutida îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție păstrată, diabet și obezitate

  • CardiologieInsuficiența cardiacă cu fracție de ejecție păstrată este o afecțiune complexă asociată cu un risc crescut de morbiditate și mortalitate în rândul pacienților obezi și cu diabet zaharat de tip 2.

Studiul STEP-HfpEF DM, prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Colegiului American de Cardiologie din 2024, a raportat o scădere semnificativă în greutate și îmbunătățire a calității vieții pacienților obezi (IMC ≥30 kg/m2) și cu diabet de tip 2, care suferă de insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (FE ≥45%), sub tratament cu semaglutidă (nume comercial Wegovy).

abonare

Studiul a inclus 616 pacienți, dintre care 310 au avut tratament cu semaglutidă administrată subcutanat timp de 52 de săptămâni, iar 306 au primit placebo. Dozele de semaglutidă au pornit de la 0,25mg, crescând treptat până la o doză de întreținere de 2,4mg.

Principalele rezultate au fost:

  • Ameliorarea simptomelor, conform scorului KCCQ-CSS (Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire): îmbunătățire cu 13,7 puncte pentru pacienții care au primit semaglutidă, versus 6,4 puncte pentru placebo.
  • Scaderea IMC cu 9,8% în grupul tratat cu semaglutidă, versus 3,4% pentru grupul control.
  • Creșterea cu 12,7 metri a distanței parcurse la testul de mers de 6 minute a pacienților cu semaglutidă, comparativ cu pierderea a 1,6 metri parcurși în grupul de control.
  • Scăderea NT-proBNP cu 23,2% pentru grupul cu semaglutidă, comparativ cu 4,6% pentru placebo.

Dr. Mikhail Kosiborod, investigatorul principal al studiului, subliniază, într-un interviu pentru TCTMD, importanța acestor rezultate, evidențiind că beneficiile observate în studiu sunt comparabile cu cele obținute în alte studii anterioare. STEP-HfpEF DM vine în completarea rezultatelor unui studiu asemănator, prezentat în 2023, care prezenta beneficiile semaglutidei la pacienții cu insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție păstrată și obezitate, dar fără diabet. Cercetătorii presupun că beneficiile semaglutidei, independente de pierderea în greutate, pot include efecte directe asupra funcției vasculare, musculare, inflamației și rezistenței la insulină. 

Rezultatele studiului au arătat că pacienții tratați cu semaglutidă au înregistrat îmbunătățiri semnificative în scorurile clinice și în distanța parcursă în cadrul testului de mers de șase minute, comparativ cu pacienții tratați cu placebo. Acest lucru sugerează că semaglutida ar putea avea beneficii în ameliorarea simptomatologiei insuficienței cardiace cu fracție de ejecție păstrată. Date suplimentare sunt necesare pentru a confirma rezultatele și pentru a înțelege pe deplin mecanismele prin care semaglutida acționează.

Citește și