Roche lansează 5 noi utilizări pentru biomarkerii NT-proBNP și troponina T înalt sensibilă

  • Acces la inovație



Compania Roche a introdus pe piață 5 noi aplicații ale biomarkerilor cardiovasculari NT-proBNP și troponina T înalt sensibilă. NT-proBNP poate fi utilizat pentru a determina riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip II și pentru a aprecia probabilitatea de apariție a fibrilației atriale, prin interpretare împreună cu un traseu EKG. Noile aplicații ale troponinei T înalt sensibile includ identificarea pacienților care pot dezvolta complicații cardiace severe post-operator, depistarea pacienților care pot fi externați precoce în urma unui sindrom coronarian acut și evaluarea riscului pe termen lung de insuficientă cardiacă, infarct miocardic și accident vascular cerebral ischemic. Testele au fost aprobate pentru utilizare în Europa și în țările care acceptă marca CE, numărul pacienților cărora li se adresează pentru diagnosticare fiind extins cu câteva sute de milioane de indivizi în urma identificării noilor utilizări.

Noi utilizări pentru NT-proBNP

Măsurarea biomarkerului NT-proBNP (N-terminal pro-brain natriuretic peptide), un hormon eliberat în circulație în urma întinderii pereților cardiaci, reprezintă primul test pentru care au fost identificate noi utilizări. Un nivel ridicat al NT-proBNP poate indica o disfuncție cardiacă, acest biomarker fiind frecvent utilizat pentru a orienta diagnosticarea pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă. Determinarea NT-proBNP ajută la stratificarea riscului pacienților cu sindrom coronarian acut și insuficiență cardiacă congestivă, și poate fi utilizată pentru a monitoriza tratamentul cazurilor de disfuncție ventriculară stângă.

abonare

Conform testelor realizate de compania Roche, nivelul de NT-proBNP poate identifica pacienții cu diabet de tip 2 care au un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare în viitor. Depistarea precoce a acestor afecțiuni grăbește debutul intervențiilor terapeutice, ceea ce previne mai multe de jumătate din spitalizări și decese.

Cu ajutorul NT-proBNP pot fi identificați și pacienții care au un risc ridicat de apariție a fibrilației atriale, prin interpretarea valorilor împreună cu un traseu EKG, conform studiilor desfășurate de Roche. Un ritm cardiac anormal asociat fibrilației atriale crește foarte mult probabilitatea ca un pacient să dezvolte un accident vascular cerebral în viitor.

Troponina T înalt sensibilă are 3 noi utilizări 

Al doilea biomarker este reprezentat de troponina T înalt sensibilă, o proteină care este determinată pentru a diagnostica infarctul miocardic acut și leziunile mușchiului cardiac, împreună cu efectuarea unui traseu EKG.

Conform studiilor desfășurate de Roche, determinarea troponinei T printr-un test cu sensibilitate crescută poate depista pacienții cu risc de a dezvolta afecțiuni cardiace severe, inclusiv infarcte miocardice, după o intervenție chirurgicală non-cardiacă, efectuată la nivelul oricărui segment al corpului. Se estimează că din 200 de milioane de oameni care trec într-un an printr-o intervenție chirurgicală non-cardiacă, peste 10 milioane dintre aceștia suferă ulterior de accidente vasculare cerebrale, infarcte sau decedează de cauze cardiovasculare în următoarele 30 de zile de la efectuarea intervenției chirurgicale.

O altă utilizare propusă este reprezentată de utilizarea troponinei de către departamentele de medicină de urgență și unitățile de terapie intensivă pentru a decide pacienții care pot fi externați precoce după un sindrom coronarian acut.

Acest biomarker poate contribui la evaluarea riscului pe termen lung de insuficientă cardiacă, infarct miocardic și accident vascular cerebral ischemic, chiar și la pacienții asimptomatici, conform studiilor companiei Roche.

Acestei utilizări extinse ale unor biomarkeri clasici pot contribui la un diagnostic și tratament precoce al bolilor cardiovasculare, care sunt responsabile de 17,9 milioane de decese anual. Astfel este îmbunătățită calitatea vieții pacienților, sunt prevenite decese, contribuind simultan la reducerea costurilor asociate acestor afecțiuni.

Citește și: