#ASCO2017: 38% dintre supraviețuitorii cancerului testicular se confruntă cu afecțiuni cauzate de hipogonadism

  • Health literacy
  • Medicina personalizată



Potrivit studiului Platinum, prezentat în cadrul ASCO 2017, 38% dintre supraviețuitorii cancerului testicular se confruntă cu probleme cauzate de o secreție scăzută de testosteron (hipogonadism). Cercetarea asociază nivelul redus de testosteron cu afecțiuni cronice precum presiunea ridicată a sângelui, diabetul, disfuncții erectile, anxietate și depresie.

afectiuni-hipogonadism-cancer-testicular
Afecțiuni asociate hipogonadismului. Sursă foto: asco.org

Dintre cei 491 de participanți la studiu, 38% (187 de persoane) au fost diagnosticate cu un nivel scăzut de testosteron sau beneficiau de tratament pentru această afecțiune. În urma studiului s-a observat că persoanele care au fost diagnosticate în trecut cu cancer testicular aveau șanse mai ridicate să ia medicamente pentru:

abonare
  • Un nivel ridicat al colesterolului (20% dintre cei diagnosticați cu cancer vs. 6% dintre cei nediagnosticați)
  • Presiune ridicată a sângelui (19% vs. 11%)
  • Disfuncții erectile (20% vs. 12%)
  • Diabet (6% vs. 3%)
  • Anxietate și depresie (15% vs. 10%)

În plus, s-a observat că obezitatea și vârsta înaintată sunt corelate cu nivelul scăzut de testosteron. Supraviețuitorii cancerului testicular care au practicat activități fizice solicitante au avut un nivel mai bun de secreție de testosteron.

Platinum va fi cel mai mare studiu din lume care vizează cancerul testicular. Peste 1600 de supraviețuitori ai acestei forme de cancer au fost deja înrolați în studiu. Evaluarea clinică prezentă a fost efectuată pe un eșantion format din 491 de persoane mai tinere de 55 de ani, care au fost diagnosticate în trecut cu cancer testicular. Vârsta mediană a pacienților evaluați în cadrul studiului a fost de 38 de ani.

Studiul își propune să identifice efectele pe termen lung ale utilizării chimioterapiei cu cisplatin asupra sănătății pacienților. Cercetătorii adună informații cu privire la starea de sănătate a pacienților prin chestionare complexe și analize medicale. De asemenea, se încearcă identificarea genelor responsabile pentru apariția problemelor de sănătate pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului sau deteriorarea țesutului nervos.

„Deoarece cancerul testicular apare la persoane tinere și este ușor de tratat, mulți dintre supraviețuitori pot continua să trăiască câteva decenii”, a declarat principalul autor al studiului, doctorul Mohammad Issam Abu Zaid. „Descoperirile noastre subliniază necesitatea monitorizării pacienților pentru simptome de hipogonadism și măsurarea constantă a nivelului lor de testosteron”.

În continuare, investigatorii asociați studiului Platinum vor să extindă analiza la întreaga cohortă de 1600 de supraviețuitori ai cancerului testicular înrolați. De asemenea, se vrea cercetarea stării de sănătate a celor care au fost tratați de cancer testicular prin chirurgie, în comparație cu cei tratați prin chimioterapie.

Puteți citi abstractul studiului aici.