Site icon Raportul de gardă

#SurseOficiale: Care sunt testele pentru diagnosticul COVID-19 aprobate în UE și ce criterii trebuie să îndeplinească pentru introducerea pe piață?

Testarea de laborator pentru infecția cu SARS-CoV-2 reprezintă un instrument esențial în managementului pandemiei COVID-19, pentru susținerea deciziilor privind strategiile de control al infecțiilor și gestionarea pacienților în unitățile de asistență medicală, dar și pentru detectarea cazurilor asimptomatice, care ar putea răspândi virusul.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania a publicat o listă cu testele pentru COVID-19 disponibile în Uniunea Europeană până la data de 30 martie 2020. Documentul a fost realizat ca răspuns la multiplele solicitări primite de ANMDMR de la diferite unități sanitare/firme de distribuție privind conformitatea anumitor teste pe care intenționează să le achiziționeze în vederea utilizării de către specialiștii în domeniul sănătății în contextul testării COVID-19.

ANMDMR menționează că, potrivit reglementării în vigoare, respectiv Directiva 98/79/EC privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro, cu modificările și completările ulterioare (transpusă în legislația națională prin HG nr. 798/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, cu modificările și completările ulterioare), pentru a putea fi introduse pe piața din Uniunea Europenă și implicit în România, dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro de tipul testelor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Documentul a fost realizat ca urmare a multiplelor solicitări de la diferite unități sanitare/firme de distribuție privind conformitatea anumitor teste pe care intenționează să le achiziționeze în vederea utilizării de către specialiștii în domeniul sănătații în contextul testării COVID-19. Sursa: Pixnio

Lista cu testele pentru COVID-19 înregistrate la nivelul Uniunii Europene este modificată permanent de către Autoritățile Competente responsabile de înregistrarea dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro. Informațiile actualizate vor fi publicate constant pe site-ul ANMDMR.

În contextul testării pentru infecția cu SARS-CoV-2, Comisia de Microbiologie Medicală a Ministerului Sănătății și Comisia de Microbiologie Medicală a Colegiului Medicilor din România au elaborat ghidul de diagnostic pentru COVID-19, bazat pe recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Scopul documentului este acela de a încuraja o abordare unitară a testării la nivel național și de a elimina controversele legate de alegerea metodelor de diagnostic.

Citește și:

Exit mobile version