#COVID-19. Ce este testarea “drive through” și cum funcționează centrele de screening de acest tip?

  • Health literacy



Testarea reprezintă un element crucial pentru a înțelege și a controla pandemia COVID19. Prin confirmarea infecției la o persoană se pot lua măsuri de tratament ale acesteia și de izolare, pentru a scădea riscul de transmitere a virusului. În plus, se pot demara și măsuri epidemiologice de identificare și testare a persoanelor cu care a avut contact bolnavul. O testare la scară largă permite o aproximare mai bună a numărului de cazuri și a ratei transmiterii și mortalității. Pe baza acestor date, se pot realiza predicții ale evoluției infecției, atât la nivel mondial, cât și la nivel local, și se pot lua măsuri de control adaptate previziunilor.

Capacitatea de testare și protocoalele naționale diferă. Unele țări au ales să îi testeze doar pe cei simptomatici cu istoric de călătorie sau contact cu persoane infectate, în timp ce în altele s-a realizat și testarea persoanelor asimptomatice.

abonare
Grafic linii număr total teste COVID19.
Totalul de teste/ persoane testate COVID19 până la 31 martie (modul de raportare al datelor diferă între țări) .

Coreea de Sud este un exemplul al eficienței măsurilor nonfarmacologice în controlul COVID19. La începutul pandemiei, această țară era printre primele ca număr de cazuri. O explicație a controlului epidemic excelent ar fi faptul că testările au început timpuriu la scară largă, marcând un record mondial.

Grafic linii cazuri noi COVID19 Corea de Sud.
Numărul de cazuri noi COVID19 raportate de Centrul de Control al Bolilor al Republicii Coreei.

În prezent, numărul de cazuri este în scădere. Pe 1 aprilie au fost raportate 101 de noi cazuri. Vârful îmbolnăvirilor a fost pe 29 februarie, cu 909 noi cazuri. Autoritățile nu s-au bazat pe măsuri precum închiderea școlilor sau autoizolarea în masă, ci pe un program extins de testare, identificare și izolare al contacților.

Infografic testare drive through Corea de Sud și adoptarea acesteia în alte țări.

Pentru a confirma cele 9.786 de cazuri până la 1 aprilie, au fost realizate 410.564 de teste. Capacitatea națională de testare a ajuns la aproximativ 15.000 de teste pe zi. Unul dintre elementele care a contribuit la această capacitate de testare este dezvoltarea și implementarea de centre de screening drive-through. Pe 12 martie, 68 din totalul de 577 de centre de testare erau de tip drive through. Conceptul a fost preluat și de alte țări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Israel, Noua Zeelandă sau Germania.

Grafic teste COVID19 per milion locuitori.
Coreea de Sud a implementat rapid un program eficient de screening, reușind să controleze răspândirea COVID19. Alte țări precum Italia și Statele Unite ale Americii au demarat mai lent eforturile de testare și au ajuns la un număr mult mai mare de cazuri.

Cum funcționează un centrul screening drive-through?

Serviciile de testare tip drive through permit testarea unui număr mare de persoane cu un contact minim cu personalul medical și elimină contactul cu celelalte persoane testate. Timpul mediu de testare este de trei ori mai rapid față de metoda convențională (10 minute, față de 30 de minute). Cei care urmează să fie testați se programează online pe baza recomandării medicului. Aceștia vin la centre (situate în general în parcări cu suprafață mare) în autovehiculul propriu și trec prin toată procedura de testare fără a-l părăsi. Astfel, automobilul ia locul camerei de recoltare, care în centre clasice necesită 30 minute pentru a fi decontaminată după contactul cu pacientul.

Pașii urmați de cei testați în cadrul screeningului drive through. © 2020 The Korean Academy of Medical Sciences.
Pașii urmați de cei testați în cadrul screeningului drive through. © 2020 The Korean Academy of Medical Sciences.

Accesul și mișcarea în centre urmează un protocol strict. Comunicarea cu persoanele testate se face prin telefonul mobil, iar singurul moment în care geamul autovehiculului este deschis (cu sistemul de recirculare al aerului pornit) este pentru recoltarea probelor. Cele 4 etape de desfășurare a activității în aceste centre sunt:

  • înregistrarea și completarea unui chestionar care include informații personale, factori epidemiologici și simptome;
  • examinare:
    • acest pas poate fi omis pentru cei cu risc scăzut COVID19 (screeningul persoanelor asimptomatice);
    • pe baza informațiilor de la primul pas, un doctor va pune întrebări suplimentare și va lua temperatura cu ajutorul unui termometru fără contact;
  • colectarea probelor (exsudat nazofaringian, orofaringian, și spută);
  • instrucțiuni asupra modului de accesare al rezultatului, măsurilor de carantină la domiciliu până la primirea acestuia și modului de adresare către autorități în cazul agravării simptomelor.

Un centru de screening drive through permite realizarea a aproximativ 100 de teste pe zi, cu ajutorul a 4 până la 8 persoane. Personalul medical care are contact direct cu cei testați poartă echipament personal de protecție (mănuși, respirator N95, ochelari, costum).

Aceste centre nu sunt potrivite celor instabili din punct de vedere medical. Testarea acestora trebuie să fie realizată în centre asociate spitalelor.

Printre dezavantajele centrelor drive through se numără necesitatea asigurării unui spațiu mare, iar persoana testată trebuie să aibă un autoturism personal. Pentru a adresa aceste limitări, spitalul H Plus Yangji din Seul a introdus Safe Assessment and Fast Evaluation Technical booth of Yangji Hospital (SAFETY- cabina tehnică de evaluare sigură și rapidă a Spitalului Yangji). Oficialii spitalului speră că acest sistem de cabine „walk through” va servi ca exemplu pentru clinicile care se confruntă cu un deficit de materiale de protecție și le va ajuta să realizeze teste eficiente prin scăderea riscului de infecție.

Prelevare probe pentru testare COVID19 în cabine SAFETY.
Prelevarea probelor necesare testării cu ajutorul cabinelor SAFETY. Sursă: H Plus Yangji Hospital.

SAFETY este o cabină cu presiune negativă, sub lumină ultravioletă, care permite testarea a 10 pacienți pe oră, fără contact direct între persoana testată și medic. Prelevarea probelor este realizată cu ajutorul mănușilor atașate la cutie.

Rezultatele testării

Nicio metodă de testare nu este perfectă. Orice test conduce la o proporție de rezultate fals-pozitive (cel testat este sănătos, dar testul îl consideră bolnav) și fals-negative (cel testat este bolnav, dar testul îl consideră sănătos). Încă nu avem suficiente date pentru a cunoaște procentul acestor tipuri de rezultate în cazul COVID19.

Luând în considerare posibilitatea rezultatelor fals negative, Organizația Mondială a Sănătății susține că un rezultat negativ al testării nu elimină posibilitatea infecției COVID-19 și recomandă testări mutiple. De aceea, statisticile asupra numărului de teste realizate și cele asupra numărului de persoane testate sunt similare, dar nu identice.

Posibile cauze ale unui rezultat fals negativ:

  • persoana ar putea fi în faza de declin a bolii, când încărcătura virală este prea mică pentru a fi detectată;
  • persoana poate fi paucisimptomatică, cu puține simptome respiratorii, deci o prezență redusă a virusului în probele colectate;
  • pot exista erori în colectarea, manipularea și testarea probelor;
  • virusul poate prezenta mutații care îl fac nedetectabil prin testele existente.

Pentru a minimiza proporția de rezultate fals negative se recomandă testarea adițională a probelor colectate din sistemul respirator inferior la cazurile înalt suspecte și verificarea calității probei la testarea PCR.

Citește și:

Sursă imagine feature: Freepik, Technology vector created by brgfx/freepik.com