Podcast #VociCuAutoritate COVID-19
Podcast #VociCuAutoritate COVID-19

#SurseOficiale. Update. INSP: un nou algoritm de testare pentru COVID-19. Când se internează și când poate fi externat un pacient?

mm
23 Mar 2020
6146 Views

UPDATE 27 martie 2020. Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat algoritmul pentru testarea infecției cu SARS-CoV-2. În continuare, transmisia SARS-CoV-2 în România este în stadiul pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import și cazuri de transmitere locală restrânsă (generația 2, 3 si 4), neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susținută. Pentru detecția rapidă a cazurilor și limitarea transmisiei, lista de categorii de persoane care trebuie testate a fost adaptată, anumite categorii fiind modificate sau adăugate:

 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională;
 2. Contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate;
 3. Personal medico-sanitar simptomatic;
 4. Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele;
 5. Cazuri de SARI (infecție respiratorie acută severă) fără altă etiologie, din toate  categoriile de vârstă și din toate spitalele;
 6. Persoane instituționalizate simptomatice;
 7. Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de celule stem hematopoietice inainte de donare.

Algoritmul updatat recomandă testarea în cadrul personalului medical la persoanele care prezintă simptome (indiferent de contactul cu cazuri confirmate). Contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, nu fac obiectul testării. În cazul acestora se recomandă în continuare autoizolarea timp de 14 zile, și testarea în cazul debutului simptomatologiei în această perioadă.

abonare

Testarea prioritară se efectuează, conform noilor indicații, și în cazurile de pneumonie, la pacienții pre-transplant și la donatorii de celule stem. Cazurile de pneumonie se internează pentru testare și tratament, iar izolarea în spital se realizează în cazul confirmării COVID-19. Pentru pacienții pre-transplant și donatorii de celule stem se recomandă testarea și izolarea în spital dacă rezultatul este pozitiv.


Țările europene se află în diferite scenarii de evoluție a răspândirii infecției COVID-19, iar strategiile de testare trebuie să fie adaptate situației de la nivel național. Din momentul în care transmiterea în comunitate este raportată într-o anumită țară sau regiune, necesitatea testărilor crește semnificativ, astfel încât trebuie stabilite categoriile de persoane care au prioritate.

Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, în acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import și cazuri de transmitere locală restrânsă (generația 2, 3 si 4), neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susținută. În aceste condiții, strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată.

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat algoritmul pentru testare pe baza recomandărilor Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC).

Prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea:

 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională;
 2. Contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate;
 3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
 4. Cazuri de SARI (infecție respiratorie acută severă) fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;
 5. Persoane instituționalizate simptomatice;

Dacă rezultatul este pozitiv, pacientul este internat și rămâne în izolare în spital.

Externarea se poate realiza atunci când medicul consideră că evoluția clinică a pacientului permite acest lucru și se obțin 2 teste negative la interval de 24 de ore.

Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate.

Contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate, alții decât personalul medico-sanitar, nu au indicație de testare. Se recomandă auto-izolarea la domiciliu 14 zile de la ultimul contact, în aceste cazuri. Se realizează ulterior testarea, dacă apare simptomatologia în decurs de 14 zile de la ultimul contact.

Persoanele asimptomatice cu istoric de călătorie internațională nu trebuie să fie testate. În aceste cazuri se recomandă carantină sau autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile de la data intrării în România. Se realizează testarea ulterior, la apariția simptomatologiei în decurs de 14 zile de la data intrării în România.

Infografic algoritm testare-covid-19La nivel mondial, la data acestui articol se înregistrează peste 330.000 de cazuri COVID-19. În Europa sunt deja confirmate peste 160.000 de cazuri, Italia reprezentând centrul pandemiei. Se stimează că modul în care crește numărul de cazuri la nivel european se aseamănă cu situația din provincia Hubei de la sfârșitul lunii ianuarie. Conform ECDC, riscul de transmitere a infecției COVID-19 în instituțiile sanitare și instituțiile cu populații vulnerabile este considerat mare. Sunt necesare măsuri de precauție suplimentare în ceea ce privește personalul sanitar, pentru detectarea precoce și controlul optim al răspândirii infecției.

Până la 23 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate, dintre care 73 au fost declarate vindecate și externate și s-au înregistrat 6 decese. Capacitatea actuală de testare este de aproximativ 1.100-1.200 de teste/zi.

Despre tipurile de teste folosite pentru identificarea cazurilor COVID-19 puteți găsi mai multe informații în podcastul marca Raportuldegarda #VociCuAutoritate – COVID-19.

Citește și: